Kronprinsens tale

Artikkelen er over 2 år gammel

Kronprins Haakon hadde mye godt å si om verdensarven på Rjukan på Torget. Her er talen hans:

DEL

Fylkesmann, ordfører - kjære alle sammen,

Så fint å få komme hit til Rjukan. Og så utrolig mye fin musikk vi har fått oppleve her på torget!

Kronprinsessen og jeg har hatt en kjempespennende dag, Vi har reist gjennom historien og sett hvordan gammel og ny tid forenes, Vi har møtt mange barn som har sunget for oss,og vi har vært så heldige å få snakke med folk som er opptatt av å ta vare på historien, så vi skal kjenne til røttene våre og hvor vi kommer fra. For dèt er viktig. Uten å vite hvor vi kommer fra, er det ikke så lett å vite hvem vi er. Og vet vi ikke hvem vi er, er det vanskelig å vite hva vi står for.

Telemark har en stolt industrihistorie. Mange av dere som er her i dag, som har vokst opp her, bærer med dere helt unike familiehistorier om livet i industrieventyret. Akkurat her i hjertet av Telemark ble det tent et håp da Norge trengte det som mest for litt over 100 år siden, Det sto ikke så bra til med Norge da. Mange hadde reist til Amerika for å prøve lykken der, Enda flere drømte om å reise. Men etableringen av industrisamfunnet her i Telemark skapte arbeidsplasser, oppmerksomhet i verden, håp og kraft. Bokstavelig talt.

Da jeg var på Vemork i februar og gikk en liten - nærmest symbolsk- del av sabotørenes strabasiøse rute fra 1943, fikk jeg innblikk i enda en del av verdensarven i Telemark; den gamle tungtvannskjelleren som nå har blitt gravd fram.

Det er imponerende at så mange har arbeidet så hardt og så lenge for at arven fra denne storhetstiden skal bevares - så fortellingen om den kan leveve.

Nå har Norge åtte steder på den gjeve verdensarvlisten i UNESCO. Rjukan, Notodden og Vinje er med denne listeinnskrivingen i samme selskap som Galapagosøyene i Ecuador og Den kinesiske mur. Nettopp fordi verdensavstedene bidrar til å fortelle historien om hvem vi er, er det så alvorlig når nettopp slike steder blir ødelagt. Det ser vi dessverre mange eksempler på rundt i verden i dag.

For å forhindre dette gjør UNESCO en veldig viktig jobb, her i Norge i samarbeid med Riksantikvaren.

Dere som bor på Rjukan og i Vinje har all grunn til å være stolte og glade over å bo på et verdensarvsted. Og jeg håper hver og en vil bidra til å bringe historien om dette eventyret videre.

Tusen takk for oss!


Artikkeltags