Russen er enig - russetid fri for press

RUSS: Knut Boksasp Berge, russepresident, Tamara Leidal Tollefsjord, russepoliti, Ann Cathrin Knudsen, russeredaktør, Tonje Grindalen Stang, visepresident og Sondre Haugen, russens terrorsjef.

RUSS: Knut Boksasp Berge, russepresident, Tamara Leidal Tollefsjord, russepoliti, Ann Cathrin Knudsen, russeredaktør, Tonje Grindalen Stang, visepresident og Sondre Haugen, russens terrorsjef.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Russen på Rjukan videregående skole har bestemt seg for ny kurs. De går for en russetid uten ruspress, statuspress, sexpress, pengepress, klespress og all annen form for forstyrrende press.

DEL

Russetiden er for mange et stort pengesluk, det handler om status og rivalisering. For noen blir det også et usunt jag etter oppmerksomhet.

Skal ha det moro

Rjukanrussens president Knut Boksasp Berge er klinkende klar på at det er null toleranse for narkotika og ulovlig rusbruk. Nytt fenomen er også voldelig rivalisering mellom russemiljøer. Russen på Rjukan skal stå samlet.

I år har de valgt en ny måte å administrere på.

-Vi har valgt å ha flere folk i styret. Viktig å få med alle, sier Knut Boksasp Berge – årets russepresident i Tinn.

-Det er en lur måte å gjøre det på tenker vi, sier Boksasp Berge.

Russ uten buss

Sondre Haugen er årets terrorsjef, og med en slik tittel kan man jo lure på om han har planer om å gjøre livet surt for så mange som mulig. Det har han ikke.

-Det er viktig å ikke glemme hvorfor vi er russ. Det er fordi vi er ferdig med 13-års lang skolegang, og da er det jo viktig å klare og bli ferdig med skolegangen, og ikke ødelegge alt i løpet av noen få uker, sier en fornuftig og klok terrorsjef fra Tessungdalen.

Haugen understreker at på Rjukan v.g. skole går det fint an å være russ uten buss. Selv så har han sans for russ med buss, det blir liksom litt mer moro da.

- Det er riktig å si at det er stor forskjell mellom bygd og by når det gjelder russetida. På Rjukan og andre videregående skoler utenfor de største byene er det mindre press i forhold til det å ha dyre russebusser, sier Haugen.

Ikke ruspress

Russen kommer til å nyte alkohol, og rjukanrussens legger ikke skjul på at de skal feste og det moro.

- Vi skal ikke ha festpress. Folk må gjøre det de tenker er riktig for seg, meddeler presidenten. Russen har også fått med seg at politiet har tatt veldig mange unge mennesker for bruk av narkotika. Og da er det ikke rart at narkotika også er ett svært aktuelt tema for rjukanrussen i år.

-Vi har nulltoleranse for dop, forteller Tonje Grindalen Stang, som er visepresident for rjukanrussen.

– Det er ikke så lett å legge merke til om noen bruker narkotika, sier styremedlem Tamara Tollefsjord.

Kle seg som en vil

Mange russ opplever press når det gjelder russebuss. Men russepresidenten har en klar oppfatning om dette.

- Folk skal kunne velge det plagget som passer dem best, forteller Tonje Grindalen Stang, som vet at mange russ svir av alt for mye penger på russeklær. Det har rjukanrussen tenkt å gjøre noe med. De skal nemlig bruke gruppas felleskonto på klær.

-Pengene vi fått inn via salg og dugnader har vi tenkt å bruke på klær til oss i gruppa. Utgifter til russetreff skal også hentes fra den kontoen.

Lover revy

Blir det russerevy i år også?

-Den er under planlegging, det er jo litt derfor vi har russefester også. Slik at vi kan finansiere revy, sier Knut Boksasp Berge. - Russerevyen håper vi å arrangere omkring februar og mars. Russen jobber også med planer om russeavis, men først er det revy som må på plass.

Artikkeltags