Smart elevmiljø på dagsorden på Tinn Montessori

Av

Denne uken har alle elevene på Tinn Montessoriskole hatt prosjekt om skolemiljø og mobbing. Prosjektet resulterte i foreldrekveld på Lurheim onsdag kveld, hvor foreldre og foresatte fikk se hva elevene hadde jobbet med.

DEL

Elevene fikk vise hvor viktig det er å ha et trygt og godt skolemiljø for alle. Undervisningsopplegget heter SMART, og det er Smart Kompetanse holder til i Sandnes, Rogaland, som står bak, og er et verdisett i alle våre mellommenneskelige møter for å hjelpe oss med å bygge felleskap der alle er opptatt av å ville hverandre vel og gjøre hverandre gode.

- Dette er en måte å lære oss barn og ungdom de viktigste begrepene i livet, sier elev Synnøve Øverland Lauluten.

Gleding og inkludering

Elever fra første klasse til og med tiende klasse ved skolen jobbet gruppevis etter årstrinn i løpet av disse dagene. De ulike gruppene jobbet med hvert sitt tema knyttet til temaet ”skolemiljø”. Det var alt fra mobbing, ”smart oppvekst”, utestenging og inkludering, nettvett og sosiale medier og det nye begrepet ”gleding”. Gleding var temaet til elevene i første og andre klasse.

De ville vise alle hva det motsatte av mobbing er, nemlig å glede! For å vise dette til alle denne kvelden hadde de laget en film som viste ulike situasjoner med gleding. De andre gruppene viste frem sine prosjekter ved hjelp av innholdsrike plakater med spørsmål som inkluderte foreldre og foresatte.

- Det er viktig å ha fokus på dette temaet. Det var gøy å jobbe med dette på skolen, sier Saga B. Lurås.


Samtale: Barn og voksne snakker sammen om det viktige temaet

Samtale: Barn og voksne snakker sammen om det viktige temaet

Sosiale medier

De fleste barn og unge i dag har på en eller annen måte vært borti de ulike sosiale mediene som finnes i dag. Disse plattformene er lett tilgjengelig for de fleste, og er ofte gode hjelpemidler innen kommunikasjon. Elevene ved Tinn Montessoriskole ville belyse de mørke sidene ved sosiale medier og hvilke nettvettregler man bør følge for å motarbeide nettmobbing.

Elevene syntes det er viktig å forklare de voksne om hva sosiale medier er og hvordan de fungerer. Både vokse og barn var enige om at det er viktig å forebygge mobbing via nett og mobbing generelt. Det er særlig aktuelt nå i dag med fokus på å forebygge psykiske lidelser hos barn og unge som følge av mobbing.

- Synes det er viktig å ikke mobbe, og det er viktig å tenke seg om før man legger ut info om seg selv på nett, sier Elvira Edvardsen.Kvelden ble avsluttet med en felles interaktiv quiz på storskjerm som niende og tiende klasse selv hadde produsert. Voksne og barn satt blandet i grupper ved hvert sitt bord, og skulle i fellesskap bli enige om svarene sine. Alle fikk mulighet til å diskutere hvordan et skolemiljø bør være, elever, foresatte og lærere. De var alle enige om at de er viktige bidragsytere for å forebygge mobbing og opprettholde et godt skolemiljø.


Artikkeltags