(Telemarksavisa)

(ROMERIKES BLAD): – De fleste arter har strategier for å takle vedvarende tørke og varme, men de gjemmer seg og plager oss ikke like mye når det er tørt, forklarer seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Romerikes Blad.

Flommen i mai skapte ifølge Ødegaard gode klekkevilkår for mygg og klegg, og mange larver ble klekket tidlig. NINA-forskeren spår likevel en rolig myggsommer.

– Mange bestander har allerede gått kraftig tilbake på grunn av tørken. Så lenge det fortsetter å være tørt, blir det stadig færre insekter som plager oss, sier han.

Tørker inn i sola

Mygg legger egg i dammer og er avhengige av små vannansamlinger for at eggene skal klekke. Hvis dammen tørker ut, dør eggene.

Zoolog Petter Bøckman legger til at bysentrum eller kyststrøk er de beste insektsfrie sonene – om man ikke ønsker å rømme innendørs.

– Myggen liker ikke vind spesielt godt, så derfor trives den dårlig på kysten, mens det i byene er for varmt og tørt for myggen. Sterk sol fører til at den voksne myggen tørker inn og dør, forklarer Bøckman overfor Romerikes Blad.

EKSPERT: Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor ved UiO.

Begge forskerne RB har snakket med påpeker at mygg, knott og klegg alltid vil finnes i hopetall, uansett hvor varmt, kaldt, tørt eller vått det er.

– Forekomsten er mygg er ekstremt lokal. Jeg pleier å si at hvert år er et myggår, for det er alltids fuktighet i nærheten av skogsvann. Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det ekstremt mange mygg, klegg og knott der ute, sier Bøckman.

Tåler ikke varmen

Erling Fløistad er kommunikasjonsrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi og ekspert på brunsnegler. Han sier til Romerikes Blad at årets brunsnegle-sesong er mager.

Sneglene må nemlig gjemme seg under bakken for ikke å tørke inn i varmen.

– Det er like dårlig å være snegle som det er å være bonde på Romerike i år. Været skiftet raskt fra vått og kjølig til varmt og tørt, så 2018 blir et dårlig snegleår. De fleste sneglene holder seg inaktive.

Saken fortsetter under bildet.

UØNSKET: Brunsneglen hører ikke opprinnelig hjemme i norsk natur.

Forskeren spår gode nyheter for hageeiere som frykter invasjon av den uvedkommede arten neste år.

– Hvis effekten av tørken og inaktive snegler blir som jeg tror, kan vi håpe på at de legger færre egg i august. Dermed blir det færre brunsnegler neste sommer. Jeg er ikke utdannet ved Galtvort, men så positiv tør jeg å være, humrer forskeren.