Restaureringen av førsteklassesalongen på Storegut skal skje i henhold til fredningsbestemmelser fra Riksantikvaren. Så langt der er mulig skal hver eneste kvadratmillimeter av den gamle ærverdige salongen tilbakeføres til original stand, og arbeidet skal aller helst gjøres på den måten de gjorde det på i 1956, da båten ble bygget på Tinnoset.

Vanskelig jobb

Også valg av materiale er også underlagt samme strenge regime. Det har bydd på utfordringer i forhold til å restaurere dørken. Under det gamle gulvbelegget lå det granulert kork blandet i tjære med et lag hønsenetting på toppen. Den måten å isolere dørken på er for lengst historie, og materialene som ble brukt var ikke vannbaserte. Kaptein Tommy Leikanrud og andre har derfor ventet lenge på at Riksantikvaren skulle bestemme seg for hvilken type gulvbelegg som skulle brukes. Det gamle var av gummi, og har gått ut av produksjon for lenge siden.

Fem dager

Gulvbelegget som nå nylig ble lagt i 1.-klassesalongen på Storegut er levert av produsenten Tarkett. Det heter Veneto XF2 2,5mm med fargen Ocean.

– Dette er et linoleums belegg som er slitesterkt og enkelt å vedlikeholde uten voks eller polish. Et alternativ vi tror er svært bra.

Det var malermester Evensen AS i Notodden som utførte jobben.

Det ble gjort en del forarbeid før selve belegget ble lagt, men jobben tok totalt fem dager.

– Belegget som originalt lå på 1. klasse var jo av gummi, men for å komme så nærme som mulig på farge, sjatteringer og tykkelse så ble det gitt dispensasjon fra riksantikvaren for å bruke linoleumsbelegg, forteller Tommy Leikanrud, som er svært fornøyd med sluttresultatet. Salongen framstår nå som nesten ferdig, men før de første passasjerene får slippe til i salongen gjenstår det montering av stoler, bord, benker og annen innredning. Montering av lampeskjermer og en liten jobb med ventilasjonen.

Nå gleder kaptein Tommy Leikanrud seg til sesongen skal starte til sommeren. Han er sikker på at tilgangen til 1.-klassesalongen vil heve opplevelsen med å reise med Storegut mange hakk, svært mange.