Denne julematen er verst for tennene dine

TANNPINE: Juleribba ikke bare er kos. Den kan fort gå utover tennene dine.

TANNPINE: Juleribba ikke bare er kos. Den kan fort gå utover tennene dine. Foto:

Av

Julematen er ikke bare kos, et stykke ribbesvor kan fort gå hardt ut over tennene dine.

DEL

(Telemarksavisa) Snart kimer juleklokkene inn, og vi gjør oss klar til å konsumere julemat og julegodter. Søt mat og drikke øker faren for syreangrep, og et stykke hard svor kan fort knekke både en og flere tenner.

– Vi ser mange tannskader som kan settes i direkte sammenheng med maten vi spiser i jula. I romjula ser vi mange som har fått et ublidt møte med en sprø ribbesvor, og en gjenganger er knekte jeksler med store gamle amalgamfyllinger, sier Paul-Arne Hordvik, tannlege og spesialist i oral protetikk ved Arken tannlegesenter i en pressemelding.

(Saken fortsetter under bildet)

JULESKADER: Tannlege Paul-Arne Hordvik forteller at mange tannskader skyldes maten vi spiser i jula.

Gå rett til tannlegen

Skulle uhellet først være ute, advarer tannlegen mot å utsette tannlegebesøket. Det kan gjøre vondt verre.


– Å utsette en reparasjon kan fort gjøre skaden større enn den er. Prøv å belaste tanna minst mulig og kontakt tannlege så snart som mulig, sier Hordvik.

Flere tannlegekontorer har åpent, også for akutte henvendelser, både før jul og i romjulen. Det er også mulig å forebygge tannskader midt i julekosen. Hordvik har noen gode råd til hva du bør huske på.


– Bruk tanntråd eller tannpirkere til å fjerne matrester som kan gi dårlig ånde eller enda verre, smertefulle betennelser i tannkjøttet. Og noe jeg virkelig anbefaler er å skylle munnen med munnskyllevann med fluor som man får kjøpt på apotek. Det er veldig effektivt, sier Hordvik.

SLIK TAR DU VARE PÅ TENNENE DINE I JULA:

■ Puss tennene med fluortannkrem minst to ganger om dagen.
■ Bruk tanntråd eller tannstikker til å fjerne matrester.
■ Unngå å drikke for mye syreholdige drikker.
■ Skyll med munnskyllevann med fluor etter hvert måltid.

Kan fort bli dyrt

Tannhelse dekkes i liten grad av det offentlige. Skulle du være uheldig å pådra deg tannskader i jula, kan en akutt tannlegetime derfor fort bli dyr.

En knekt tann som må trekkes kan resultere i en regning på rundt 10.000 kroner. En tannhelseforsikring kan derimot spare deg for store summer, da den som regel dekket uforutsette behandlinger.

At flere får tannskader i jula er noe forsikringsbransjen selv også merker. 

– Vi merker et klart oppsving i juletiden med pågang av folk og kunder som henvender seg med tannskader. De som har vært veldig uheldig og knekt en tann på kanskje verst tenkelige måte, men som heldigvis har en tannhelseforsikring. Det handler ikke alltid om maten de spiser, men folk er generelt mer uforsiktige i julen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Artikkeltags