Reagerer på dyr ordførerprat

KRITISK: Marius Skeie, Tinn Venstre, er kritisk til at ordfører Bjørn Sverre Birkeland gjør seg tilgjengelig for innbyggerne sine samtidig som noen skal gjøre butikk på det.

KRITISK: Marius Skeie, Tinn Venstre, er kritisk til at ordfører Bjørn Sverre Birkeland gjør seg tilgjengelig for innbyggerne sine samtidig som noen skal gjøre butikk på det.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Venstres Marius Skeie mener ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland beveger seg i en gråsone når det koster 175 kroner for kaffe og kakebuffet for å få snakke med ham.

Det var kaffepraten Rjukan Admini Hotel annonserte på Facebook før torsdag som fikk Skeie til å sette kaffen i halsen. Teksten som annonser en hyggelig kaffeprat med ordfører med kaffe- og kakebuffet til 175 kroner.

Etisk gråsone

– Jeg måtte lese denne teksten både én og to ganger til for å tro mine egne øyne, sier Marius Skeie. Det er ikke hverken kake eller kaffe-ideen han reagerer på. Det er koblinga. Det er selvsagt flott at ordføreren gjør seg tilgjengelig for folk ved å delta på ulike arrangement, men det er hinsides langt ute i en etisk gråsone at man implisitt har en inngang på 175 kroner for å møte ordføreren sin, mener Skeie.

Sviktende dømmekraft

– Hvem tror at de vil bli møtt med stor forståelse hos arrangøren som jo er en høyst kommersiell aktør, hvis man ikke ønsker å betale 175 kroner når man tropper opp for å få en viktig samtale med ordføreren? Et eller annet sted på vei til dette arrangementet har dømmekraften takket for seg fra begges side, selv om meningen nok god, mener Skeie.

– Det må aldri skapes inntrykk av at det koster penger å snakke med ordføreren i din egen kommune, selv over en kopp kaffe. Derfor er et slik arrangement prinsipielt sett svært problematisk, fordi signalet er at dette arrangementet er en lukket affære som man må kjøpe seg innpass i. Slik kan vi ikke ha det.

Hadde det stått «gratis inngang» hadde saken stilt seg helt annerledes, mener Skeie.

– Det er rammen på dette som blir feil, sier Skeie, og ber ordføreren tenke seg nøye om.

Birkeland så koblingen

– Den koblingen så jeg med en gang, og det snakket jeg med Ane Johnsen om. Man kan ikke ha betalingskobling for å snakke med ordfører, sier Birkeland.

– Derfor var jeg tydelig på at det måtte være gratis adgang. I annonseringen står det da også tydelig, sier ordfører Birkeland, og referer til annonseringen 29. oktober: «Møt ordfører Birkeland, torsdag 2. november til en uformell prat i dagligstuen. Det er selvfølgelig helt uten kostnader, men for den som ønsker det, tilbyr vi kaffe- og kakebuffet til 175,-. Velkommen til en hyggelig prat!».

Ingen kom

– Så er selvfølgelig spørsmålet om hvor godt og riktig det er formidla hele veien. Nå kom det ingen, og onsdag hadde jeg annonsert at jeg var i Atrå bibliotek. Der kom det ingen, og heller ikke forrige gang jeg var der. Det er bare på Rjukan og i Austbygde at folk møter opp, så det kan hende det blir med de stedene i fortsettelsen, sier Birkeland, og forteller at det er satt opp et tilsvarende på vårparten.

– I etterkant av i går har jeg vurdert å kutte den seansen, siden ingen kom nå, sier Birkeland.

– Det er ikke noe vits hvis ingen kommer, sier Birkeland, som understreker at han er gratis tilgjengelig for innbyggere som har noe på hjertet.

Artikkeltags