Flommen kostet Jorulf hjemmet

Artikkelen er over 3 år gammel

Jorulf Venheim fortviler. Han mistet hjemmet sitt etter septemberflommen i 2015

DEL

Øst-Telemarks Brukseierforening (ØTB) mener de har sitt på det tørre. Det samme gjelder NVE og Tinn kommune og forsikringsselskapene gjør det de kan for å utbetale minst mulig. Det er lite hjelp å få for den oppsitteren som ikke har kunnet flytte tilbake til det flomrammede huset sitt ved Håkaneset.

Vi må ta støyten

Septemberflommen i 2015 ødela for millioner langs Skiensvassdraget. Siden ØTB holder igjen vann i Tinnsjøen for å unngå oversvømmelse lenger nede i vassdraget, ble det mange flomskader rundt sjøen. Jorulf Venheim reagerer på at han må ta støyten for å spare Tuven og Notodden. Han skjønner logikken, men mener han oppsitterne rundt Tinnsjøen må få hjelp siden de må være med på å ta denne støyten. Han har ikke økonomi til å være sikkerhetsbuffer for Notodden.

– Forsikringen dekker flomskadene. Nå tror jeg det beløper seg til 480 000 kroner. Problemet er at forsikringsselskapet krever at jeg flomsikrer huset. Da må jeg heve det, og det vil koste 635 000 kroner. De pengene har jeg ikke. Det betyr at ikke får forsikring, og dermed kan jeg ikke bo i huset mitt. Verdien på eiendommen er nå lik null, forklarer Jorulf Venheim.

Flom hvert år

Venheim forteller at tomta hans har blitt utsatt for flom hvert år siden den nye dammen på Tinnoset sto ferdig i 2004. Det har gitt råteskader på huset.

– Flomsikringen og kostnadene rundt råteskadene mener jeg det er andre som bør ta. Det har blitt en stor påkjenning for meg. Men jeg gir meg aldri, dette er urettferdig, sier Venheim.

Pålagt av Stortinget

Nicolai Østhus i ØTB ser at Venheims situasjon er svært vanskelig, men mener regulanten ikke kan lastes. De håndterte flomsituasjonen i 2015 slik de er pålagt av Stortinget. Etter storflommen i 1995 vedtok Stortinget at regulanten skulle ta større hensyn til de samfunnsøkonomiske sidene ved en flom. Det betyr at Tinnsjøen kjøres over høyeste regulerte vannstand for å unngå flom di Heddalsvannet og Tuvenområdet.

Østhus mener derfor at rett adresse for Venheim kan være Olje- og energidepartementet, altså Staten.

Kommunalsjef Finn Arild Bystrøm har koordinert erstatningskrav fra oppsitterne rundt Tinnsjøen etter flommen.

– Jeg ser at Jorulf Venheim har havnet i en vanskelig situasjon. Men Tinn kommune har ingen annen formell rolle når det gjelder erstatningskrav og oppfølging av disse sakene, forklarer Bystrøm.

torfinn skåttet

Artikkeltags