Trodde du våren var i ferd med å feste grepet? Nå varsles nytt snøkaos og det blir kaldt så langt man kan se

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sola bet ordentlig fra seg fredag, men det er ingen grunn til å legge vekk snøskuffa. Søndag og mandag er det varslet opp mot 20 centimeter ny snø.

DEL

Den første vårmåneden fortsetter med andre ord å holde et godt grep om vinteren.

– Prognosene er at det blir snøvær. Det begynner tidlig søndag og slutter tidlig mandag. Kysten ser foreløpig ut til å få mest, men det blir også en del i midtre og øvre del av Telemark. Nær kysten blir det også mye vind, kanskje opp mot liten kuling og en temperatur på litt under null grader, opplyser meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

Ifølge prognosene må man forvente rundt ti centimeter søndag og det samme på mandag.

– Noen steder blir det litt mer og andre steder litt mindre. Men rundt 20 centimeter disse to dagene er hva man kan forvente, sier Haga.

Kun kulde i sikte

Prognosene gir heller ingen forhåpning om at det er et siste blaff av vinter og at snøen raskt vil smelte.

– Det er ingen utsikter til noe ordentlig mildvær ennå. Det gjelder i grunn for hele mars. Vi får en kald og tørr værtype de neste ukene. Solinnstråling vil gjøre at det smelter på dagen, men med fortsatt minusgrader på nettene vil det fortsatt ta tid før det blir det noe ordentlig fart i smeltingen, påpeker han.

– Er det unormalt for mars å være, eller har vi bare et dårlig minne?

– Det har absolutt vært kaldt i mars måned tidligere også, men ja, det er kaldere enn normalt, så desidert, bekrefter Haga.

Går en tilbake til 2006 viste en målestasjon på Gvarv hele 17,6 minusgrader 5. mars. På den samme stasjonen ble det også målt 8, 9 minusgrader 5. april i 2000.

Indikasjoner på vårflom

Selv om det synes langt unna nå, vil våren naturligvis komme. Men årets vinter innebærer en reell fare for vårflom når smeltingen først slår inn.

– Når våren kommer sent, har den noen ganger lett for å komme brått også. Da kan det fort bli utfordrende med tanke på snøsmeltingen. Når det nå også ligger vesentlig mer snø enn normalt er det absolutt indikasjoner på at det kan bli vårflom. Det verste scenario er om det også blir mye regn, påpeker meteorologen.

 

Artikkeltags