Fikk historien servert

PÅ VEMORK: Elevene fra 3.klasse ved Bamble VGS besøkte NIA på onsdag. Ytterst på hver flanke finner man museumspedagog Brita Flor og tilkallingshjelp Øystein Eriksen. I front står Maja Foss Five og Tone Berge Hansen. Alle foto: Asbjørn S. Torgersen

PÅ VEMORK: Elevene fra 3.klasse ved Bamble VGS besøkte NIA på onsdag. Ytterst på hver flanke finner man museumspedagog Brita Flor og tilkallingshjelp Øystein Eriksen. I front står Maja Foss Five og Tone Berge Hansen. Alle foto: Asbjørn S. Torgersen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

På onsdag var elever fra Bamble VGS på Rjukan for å lære mest mulig om verdensarven. En dag de også ble «fotfulgt» av to politikere fra Telemark Fylkeskommune som ønsket å se og høre det elevene fikk presentert.

Onsdag var en ganske annerledes dag for elevene i tredje klasse ved Bamble videregående skole. De hadde nemlig pakket den kulturelle skolesekken for å bli med på en spennende reise i verdensarven. En dag som startet på Mæl stasjon. Fortsatte til Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork. For så å bli avsluttet ved Krossobanen på Rjukan. En rundtur som garantert har festet seg godt i hukommelsen til 17-18 åringene, skal en dømme tilbakemeldingene RA registrerte.

Treårig avtale

To av deltakerne som var med på denne turen, har sitt daglige arbeid ved Telemark Fylkeskommune.

- Vi synes det er fint å få se og høre på hva skoleungdommene får se, høre, og oppleve på denne turen gjennom verdensarvhistorien som NIA har fått ansvaret for, sier Maja Foss Five. Hun er som sikkert mange kjenner til, leder for hovedutvalget i kompetanse ved Telemark Fylkeskommune.

Sammen med kollega Tone Berge Hansen, som leder hovedutvalget for kultur, hadde de tatt mål av seg til å se å høre hva elevene fikk oppleve gjennom dagen de tilbrakte i Tinn.

- Dette besøket er knyttet opp til en inngått treårig avtale mellom fylkeskommunen og Norsk Industriarbeidermuseum. Den ble inngått i mai 2016, og det er nå mange fra skolene i hele fylket som har vært med på dette opplegget, forklarer presseansvarlig ved NIA, Rita Engerdalen.

- Grunnen til at vi er med på denne turen, er at vi synes det er fint å se og oppleve det samme som elevene får presentert. Så langt er vi mektig imponert over hva vi har sett og hørt, innrømmer Tone Berge Hansen. Hun hadde lagt merke til at elevene var særdeles aktive og interesserte da museumspedagog Brita Flor fortale om utstillingen NIA har kalt «I seng med fienden?».

- Bra opplegg

RAs journalist var med da elevene fikk i oppgave å gå igjennom utstillingen «I seng med fienden?». En oppgave hvor de oppdelte gruppene skulle se, høre og bedømme bilder og tekst fra forskjellige hendelser og episoder som inntraff mellom nordmenn og tyskere under den andre verdenskrig.

- Dette var et fint opplegg som ga meg god mulighet til å reflektere over flere ting av det som skjedde under krigen, sa Henrik. Han gikk sammen med medelevene, Aslak, Brage og Elias for å plassere «merkelapper» med tekstene; Uakseptabelt, Skam, Landssvik, Straffbart, Ulovlig eller Verdiløs på de forskjellige episodene museet på Vemork har valgt å innta under årets utstilling.

- Det ble litt for kort tid, sa en av elevene, som en direkte respons på spørsmål fra museumspedagogen.

En kommentar som garantert ble notert «bak øret» hos de to observatørene fra fylkeskommunen.

- Men det vi har sett og hørt er imponerende. Et riktig bra opplegg, sier Maja Foss Five.

En dom og konklusjon som elevene så ut til å dele.

Artikkeltags