Fagseminar for alle

B/E OVN: Birkeland/Eyde ovnen på Rjukan pusses opp. Det er utgangspunktet for et omfattende seminar på tirsdag. Fra venstre Kjetil H. Djuve, Øystein Haugan og Henrik Thompsen.

B/E OVN: Birkeland/Eyde ovnen på Rjukan pusses opp. Det er utgangspunktet for et omfattende seminar på tirsdag. Fra venstre Kjetil H. Djuve, Øystein Haugan og Henrik Thompsen.

NIA og Tinn kommune inviterer til gratis fagseminar på Rjukan – for håndverkere og andre interesserte. Et stort team fra Teknisk Museum kommer.

DEL

Den unike Birkeland Eydeovnen utenfor Rjukanhuset restaureres nå etter alle kunstens regler. Oppussingene av denne er et av temaene som tas opp på tirsdagens seminar.

- Vi har lagt opp til en innholdsrikt program med mange foredrag av ulike fagfolk, opplyser avdelingsleder Kjetil H. Djuve ved NIA.

- Noe av hensikten er å få opp den lokale kompetansen på restaurering – ikke minst innen metall og betong, sier Henrik Thomsen, gjenstandskonservator på Norsk Industriarbeidermuseum (NIA)

Han kommer også til å holde et kort foredrag om monumentet under seminaret .

Flere oppdrag?

De er fornøyd med jobben som Bilfinger Rjukan nå gjør på den gamle ovnen. En ovn som i sin tid kunne oppnå en temperatur på 3000 grader og som sørget for å forbrenne nitrogenet i lufta. Hovedbestandelen i Norgessalpeter.

- Mulig det finnes en ovn godt gjemt et sted, men det vi vet er at det kun er tre igjen av disse ovnene. Denne som har stått her siden tidlig på 1940-tallet, en på Notodden og en utenfor Teknisk museum. Da sier det seg sjøl at en må gå grundig til verks når en skal ta vare på disse, påpeker verdensarvkoordinator Øystein Haugan.

-Det å få erfaring med denne type restaureringsoppdrag kan også bidra til å få arbeidsoppdrag langt utenfor Tinn og Notoddens grenser, påpeker Djuve.

Seminaret holdes på Rjukanhuset.

NIA direktør Lia, Øystein Haugan og Juliane Strogane, verdensarvkoordinator Rjukan –Notodden Verdensarv holder en 15 minutters velkomst og innledningsdelt.

Spisskompetanse

Deretter vil Ketil Gjølme Andersen holde et foredrag om denne lysbueovnen. Historikeren fra Norsk Teknisk museum skrev bind én av Norsk Hydros 100 års historie.

En av de som også kommer er Hedvig Navelsaker, gjenstandskonservator på NIA. Hun har spisskompetanse på konservering av malerier og forebyggende konservering. Hun skal holde et femten minutters foredrag om de ulike malingslagene på ovnen.

Fra Teknisk museum i Oslo kommer også konservator Tone Rasch og gjenstandskonservator Hanne Skagmo. Temaet her er «Birkeland-Eyde ovnen på Teknisk Museum Historisk kartlegging og fargeundersøkelser»

Etter lunsj blir det foredrag om tørrisblåsing som konserveringsverktøy og en felles befaring med representanter fra Bilfinger og Scana Skarpenor.

Egil Stensrud


Artikkeltags