Tog på og av ferje for åpen scene på Mæl

SKIFTEDAG: Einar Gabrielsen håper mange tar turen til Mæl stasjon lørdag.

SKIFTEDAG: Einar Gabrielsen håper mange tar turen til Mæl stasjon lørdag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke mange igjen som kan kunsten å laste på og av togvogner på Storegut. Lørdag skal fire veteraner gjøre akkurat dette, og det hele skal dokumenteres før kunnskapen går i glemmeboka.

DEL

Gleder seg

Det blir en spennende ettermiddag da Rjukanbanen denne dagen- For første gang etter nedleggelsen av godstrafikken i 1991 skal det gjennomføres og dokumenteres ferjeskifting slik den foregikk flere ganger om dagen i driftstida.

En av dem som var med på dette da er avdelingsleder ved Rjukanbanen, Einar Gabrielsen. Han og tre andre veteraner, Ole Bjørn Bråtane, Erling Zapffe og Knut Lurås skal demonstrere hvordan dette skal gjøre. Gammelt jernbanemateriell fra denne tiden er på plass, og nå er alt klart.

– Vi har pratet om dette lenge, og nå endelig skal det skje. Klart vi gleder oss, sier Einar Gabrielsen til RA.

Publikumsvennlig

– Dette har ikke blitt utført skifte på Tinnsjøen siden ferjetrafikken ble nedlagt i 1991. Jernbanevogner vil bli trukket av og på M/F Storeguts vogndekk med vinsj og skiftelokomotiv. Øystein Haugan vil beskrive alt det tekniske som foregår på stasjonen, ferjeleiet og om bord i ferja sammen med skiftepersonalet. sier Gabrielsen.

Godstransport med Rjukanbanen var en av faktorene som gjorde industrieventyret på Rjukan mulig. Tinnsjøen var en komplisert del av traseen, med jernbaneferjene mellom Mæl og Tinnoset. Effektiv «ferjeskifting» var derfor en kunst for de innvidde. Feil eller forsinkelse ved skifting av vogner av eller på ferja, betydde tap av tid og penger. Norsk Industriarbeidermuseum og seniorer fra Rjukanbanens driftstid vil være til stede.


Artikkeltags