Ifølge kommuneoverlege Sjur W. Ohren, er det vanskelig å svare på hvorfor et smitteutbrudd skjedde i helga på Rjukan barneskole.

– Det er vanskelig å svare på. Nå har vi gått inn i en annen fase av pandemien hvor vi har åpnet samfunnet. Da er det umulig å si hvorfor det skjer, annet enn at det skjer på grunn av økt smitteforekomst i befolkningen. Vi har jo ikke kontroll over smitten til enhver tid slik vi i langt større grad hadde før samfunnet åpnet opp, forteller Ohren.

Mulig neste skritt

Nå er det planlagt én uke med daglig hurtigtesting av andreklassingene – og kommuneoverlegen kan ikke utelukke at det muligens blir lenger.

– Det kommer an på utviklingen gjennom denne uka. Det er for tidlig å si. Vi planlegger en uke av gangen. Mange steder i landet er det smitteutbrudd i skoler og barnehager om dagen, og dette er det første tiltaket i Tinn, sier Ohren.

Jevnlig testing innføres i del skoler i Oslo-området i disse dager, men det er ifølge Ohren ikke noe som planlegges i Tinn ennå.

– Det er i så fall neste skritt hvis det er mye smitte kontinuerlig i skoler og barnehager. Da kan vi ha testing en til to dager i uka for å ha kontroll over smitten som forekommer, opplyser han og legger til:

– Men som sagt, det praktiseres andre steder med mer smitte enn oss. Det er ikke aktuelt i Tinn ennå, men det viser hva som kan gjøres dersom behovet oppstår.

– Har dere kontroll på smitteutbruddet i andre klasse?

– Etter at samfunnet åpnet opp i slutten av september så vil vi aldri ha full kontroll over smitten i samfunnet, og vi har derfor ikke full kontroll over dette smitteutbruddet. Det er sannsynlig at det vil komme flere tilfeller i løpet av uka. Men vi innfører nå tiltak som vi mener skal hindre at dette utbruddet utvikler seg raskt utenfor den aktuelle klassen og som med tiden skal slå utbruddet ned. Vi følger utviklingen, svarer Ohren.

Problem for uvaksinerte

Kontroll over smitte er ikke vanlig uansett hvilket virus det er snakk om, ifølge Ohren – og også når det gjelder korona er det urealistisk å forvente full kontroll uten drastiske tiltak.

– Det er ingen dramatikk i at vi ikke har full kontroll, men vi ønsker ikke stor smittespredning som rammer hele samfunnet. Utbrudd slik vi ser nå vil være den nye normalen fremover, sier Ohren som mener det går helt fint da barn og unge tåler infeksjonen godt og det i størst grad er den gruppa som er uvaksinert.

– Den gruppa det er et stort problem for er først og fremst de uvaksinerte, som går en mer usikker framtid i møte, når det gjelder smitte av korona.

– Er det uvaksinerte voksne eller ansatte i skolen?

– Det kan ikke jeg svare på. Men flesteparten av de som oppholder seg på skolen, er barn som er uvaksinerte. Smittemuligheten på barnehager og skoler er stor.

– Hadde dere forventa dette utbruddet?

– Vi må forvente flere smitteutbrudd på barne-, ungdoms- og videregående skole i tiden fremover. Mange har bare fått én dose eller ingen dose. Situasjonen hvor man ikke ble smitta så lenge man var litt forsiktig og bare oppsøkte steder i kommunen, er over. Man kan bli smittet i alle situasjoner der man møter andre.

Flere enn to er lik utbrudd

Ohren mener det vil være realiteten gjennom hele vinteren i Tinn kommune.

– Slik vil det nok være gjennom hele denne vinteren. Derfor er det viktig at alle tester seg med en gang de får symptomer uansett hva de har gjort og hvem de har møtt de siste dagene. Det er kun en test som kan avklare om det er korona eller ikke, understreker kommuneoverlegen.

– Hvor mange smitta var det i andre klasse, slik at det ble et utbrudd?

– Vi kan ikke gå ut med antall. Utbrudd er i utgangspunktet flere enn to, men det er klart det er grunn til bekymring for videre smitteoverføring, derav tiltakene, svarer Ohren og forteller:

– Samtidig tåler både barn og vaksinerte smitten bra, så situasjonen er veldig annerledes sammenlignet med forrige vinter.

Han understreker de tre viktigste grepene som befolkningen gjør i tiden framover.

– Hold deg hjemme hvis du blir syk, test deg med selvtestene vi har ute på forskjellige steder hvis du får symptomer, og vaksiner deg. Og ta imot oppfriskningsdosene vi anbefaler til deg som er over 65 år.