Gå til sidens hovedinnhold

Ole-Kristian har revolusjonert friidrettens publikumstjenester

På andre året ble Sam Eydes Idrettsfond delt ut på Takk og Pris-arrangementet i Verdensteateret, og vinneren takket forsamlingen på video fra korona-karantene.

SAM EYDES IDRETTSFOND 2020

Årets vinner av Sam Eydes idrettsfonds stipend på 25.000 kroner i Tinn ble Ole-Kristian Samuelsen fra Rjukan idrettslag. Vanligvis er det idrettskretsen selv som deler ut prisen, men i disse korona-tider var det kultursjef Marit Kvitne som fikk æren med å utrope vinneren som kom til kinosalen på videoskjerm der han fortalte hvor overrasket han var, og takket for æresbevisningen. Prisvinneren kunne ikke være tilstede i salen da han nå sitter i korona-karantene etter å ha vært i begravelse i Sverige i forrige uke. Men det var ingen hindring, for prisen skulle deles ut, og publikum fikk en lang og grundig begrunnelse for at årets pris går til en som ikke har utmerket seg i noen idrett hverken før eller nå, men som en bakmann i flere RIL-grupper, deriblant alpin, svømming, fotball og friidrett og triatlon.
Samuelsen takket hjertelig for prisen, og signaliserte at det nok ble noen tekniske dippedutter som kunne bidra i at det ble ytterligere forbedringer i overførings- og resultattjenesteløsningene som er blitt så godt mottatt i friidrettsmiljøet.

- Verdig mottaker
"Ole Kristian Samuelsen er verdig Sam Eydes Idrettsfond 2020. Først og fremst for utvikling av en arrangementsapp, men også for hans genuine interesse og bidrag til mange av idrettslagets aktiviteter. Hans innsats og kompetanse er utviklende for friidretten lokalt, men etter hvert tror vi også at friidretten generelt vil kunne dra nytte av hans ideer og systemer.
Våren og sommeren 2020 har RIL Friidrett og triatlon jobbet med en app med mål om å forenkle friidrettsstevner og forbedre resultatservice. Initiativtaker og utvikler er Ole Kristian Samuelsen, som med sin IT-kompetanse og hundrevis av timer foran PC’en har bidratt både til forenkling av friidrettsstevner og til en resultatservice på høyde med NRK’s direktesendinger. Resultatene kommer umiddelbart, i tillegg til at øvelsene streames og vises live over en link tilknyttet klubbens hjemmeside. Appen har vakt adskillig oppmerksomhet utenfor egen klubb.

Blant annet skrev TA:
"For halvannen uke siden arrangerte Rjukan friidrett første stevne i Telemarkskarusellen, og da ble appen, streamen og det tekniske testet for første gang med deltagere fra andre klubber på startlistene. Og bortsett fra noe smårusk med nettverket, gikk det strålende: resultatene poppet opp, de som ønsket kunne se deltagerne live og funksjonærene hadde meget gode arbeidsvilkår. TA tok selv sendingene i selvsyn, og det som ble presentert var imponerende. Her kom resultatene kjapt, man kunne se utøverne på direkten – alt i en svært ryddig og profesjonell grafikk. Den største forskjellen fra friidrett på TV, der det er lastebil på lastebil med utstyr og flere titalls personer involvert i det tekniske, er at det her kun er basert på dugnad. Hovedsakelig fra Ole-Kristian Samuelsen da appen ble utviklet. Bakgrunnen var at en tenkte å tilby bedre resultatservice for publikum og bedre arbeidsvilkår for funksjonærene. Tradisjonelle metoder med penn og papir er både resurskrevende og ineffektivt, der en i beste fall har resultatlister dagen etter en konkurranse. Via appen legger funksjonærene inn resultater via mobiltelefon/nettbrett underveis i øvelsene og de gjøres fortløpende tilgjengelig for alle interesserte. I tillegg er det lagt opp til streaming hvor resultatene kobles opp mot levende bilder og kommentarer. At systemene benyttes finnes det mange eksempler på. Spesielt i disse Covid-19 tider og et stadig økende krav til bærekraftige løsninger, har vi flere eksempler på at trenere har sittet andre steder i landet og fulgt med sine utøvere i konkurranser. Morsomt er også tilbakemeldingen fra en bestemor i Finnmark som via nettet fulgte sitt barnebarn live i konkurranse på Rjukan Stadion."

Årlig utdeling
Sam Eydes Idrettsfond har vært utdelt siden 1987. Det er fondsstyret i Sam Eydes Idrettsfond som deler ut tre like store stipender i de tre kommunene Tinn, Notodden og Arendal, og fondsstyret er det samme som styret i Telemark og Agder idrettskrets. Stipendet er rentepengene fra fondet som den idrettsinteresserte Sam Eyde satte av til idrettsutvikling i sine tre hjemkommuner, og som de seinere årene har utgjort tre like store stipender, i år altså på 25.000 kroner. Hvert år i oktober er det mulig å foreslå kandidater, eller søke om å bli verdig mottaker, og så avgjør fondsstyret i november hvem som er den mest verdige mottaker av stipendet. Det er nå besluttet av Sam Eydes Idrettsfond for Tinn årlig skal utdeles på Tinn kommunes Takk og Pris-arrangement på frivillighetens dag den første fredagen i desember hvert år.