Gå til sidens hovedinnhold

Ønskereprise på Sam Mendes krigsfilm 1917

Artikkelen er over 1 år gammel

James Bond-regissør Sam Mendes lykkes også med sin film fra 1. verdenskrig. Filmen 1917 går til topps på den norske kinotoppen, og ble godt besøkt også på Rjukan. Nå får du ny sjanse.

RJUKAN KINO ONSDAG OG FREDAG

Sam Mendes sin film 1917 passerte i helga 100 millioner dollar i inntjening på kino i USA, der den har vært ute i fire uker. Samtidig er filmen iferd med å passere to milliarder kroner i inntjening på verdensbasis. Med andre ord en ny suksess for Sam Mendes, som tok James bond-franchisen til blockbuster-nivå først med Skyfall og så med Spectre, begge med Daniel Craig som Bond.
Etter USA-premieren er det blitt klart at filmen vant to av de viktigste Golden Globes-prisene, og at filmen har fått hele 10 Oscar-nominasjoner før neste måneds store Oscar-utdeling. filmen er faktisk favoritt til å stikke av med Beste Film-kategorien, etter at den vant nettopp den under Golden Globe. Over 43.000 gikk for å se på filmen i Norge i helga.

Livsfarlig oppdrag
I 1917 følger to soldater som får et livsfarlig oppdrag. Mens krigen raser på sitt mest intense sendes de to unge britiske soldatene Schofield (George MacKay) og Blake (Dean-Charles Chapman) ut på et tilsynelatende umulig oppdrag; Å krysse fiendtlig territorium for å gi en isolert bataljon en beskjed som, om den ikke kommer frem, vil sende dem alle – inkludert Blakes egen bror - inn i den sikre død. Vil de lykkes med sitt oppdrag?
Du blir med på en spennende, hjerteskjærende og til dels oppløftende reise i en verden som er i kaos, der du ikke veit om det er venn eller fiende rundt neste sving. Engelskmannen Sam Mendes har dedikert filmen til sin bestefar som kjempet i 1. verdenskrig. det er ikke vanskelig å føle at dette prosjektet er dypt rotfestet i den dyktige regissøren.

Du er tredjemann
Filmen er satt opp to ganger til denne uka, onsdag og fredag, og den anbefales for den som vil ha en solid stund på kino. Mendes har ikke bare klart å lage en spennende film, men også brakt en følelsesmessig sterk historie til lerretet. Filmteknisk er filmen også av første klasse. vi får inntrykk av at filmen er filmet i one-take, selv om det selvfølgelig er et stykke unna sannheten. Kameraet følger med på turen til de to unge mennene som sendes ut i det usikre.. Kamera er med som tredjemann, noe som gir deg følelsen av at du selv er med som denne. Sam Mendes har laget sin beste film siden han fikk Oscar for den sterke American Beauty.
Det kommer forøvrig en ny Bond-film med Daniel Craig i april, No time to die, men nå er det Cary Joji Fukunava som sitter i regissørstolen