Gå til sidens hovedinnhold

På arkitekt-tur i verdensarven

– Vi har mye å lære av verdensarven, og en tur som dette er både glede og inspirasjon, Geir Dyrvik i Dyrvik Advokater AS.

Dyrvik Advokater AS er Oslo-basert, men har ansatte spredd over hele landet, og denne helga har de som kunne deltatt på en tur som gikk fra Sauda over fjellet til Rjukan og Notodden.

De er over 40 ansatte, og de var i overkant av 30 på turen som blant annet innebar en lunsj på Mathuset Eyde inne i Næringsparken, der de fikk servert verdensarvhistorie til maten av Gro Rånman.

– Jeg er født og oppvokst på Notodden og når vi skulle ut på livet var det Rjukan vi dro til. Det var det beste stedet å være på fest. Her skjedde det alltid noe. Da hadde vi en skikkelig god helg. Mye bedre enn Kongsberg og Drammen og alt det. Dette var stedet for oss unge, så vi dro til Rjukan for å ha det gøy, forteller Geir Dyrvik som synes det er strålende å være på tur i verdensarven, og gleder seg til å få servert mer historie i historiske Hydrolokaler.

Han beskriver seg selv som en gründerne for firmaet som startet for 23 år siden i Oslo, og som i dag er ett av landets ledende arkitektkontorer.

Over fjellet

– Vi startet i Suldal, og der ville vi studere energiarkitekturen som ble skapt av Oslo-arkitekten Geir Grung. Det var utgangspunktet, men vi valgte å utvide til et tema rundt energi og industrihistorie, forteller Dyrvik.

– Det er kjempemoro å dra på en slik tur. Det er en fellestur der vi også skal lære hverandre bedre å kjenne. Vi jobber på kontorer over hele landet, så for mange er det første gang de treffer hverandre, også på grunn av korona. Da er det en veldig fin anledning til å se litt av arkitektur- og industrihistorien som Suldal kraftverk og bygningene, og landskapet det ligger i i verdensarven, forteller Dyrvik.

– Det er nok mange so ikke kjenner godt nok til det, selv om vi har noen fra Telemark i staben, men vi er jo spredd i hele landet, så det er mange som ikke har vært her. Det er jo litt morsomt å vise fram denne historien, mener han.

Arkitekturopprøret da?

– Dere som er arkitekter ser vel alt med arkitektøyne?

– Ja, selvfølgelig, det blir jo slik, men vi ser også på natur og kultur. Men mennesker og bygninger hører med. Det gjelder liksom å få hele bildet. Hvordan alt fungerer sammen. God arkitektur handler om hvordan det er å leve og jobbe i bygningene, og hvordan de fungerer. Det å komme sammen på en slik god måte som dette er veldig inspirerende.

– Hva med arkitekturopprøret? Påvirker det dere?

– Å ja, vi blir påvirket! Vi må jo det. Det er veldig positivt at folk er opptatt av arkitektur, og minner oss om det viktige i historien, og det korrigerer og hjelper oss å forstå hvordan mennesker reagerer. Vi blir påvirket av det og det er med å minne oss om at det alltid er viktig å ta med seg historien i det vi tegner, mener Dyrvik.

– Så det er rett og slett veldig positivt. Det påminner oss om det som er viktig. Vi trenger reaksjoner, og vi håper et slikt opprør bringer oss framover på en god måte. Jeg har tro på at opprøret bidrar til det, forsikrer han.

– Og hvor drar dere etter Rjukan?

– Etterpå er det en tur til verdens navle, Notodden, ler Dyrvik godt.

– Og deretter til utkanten nede i Oslo!

Setter høye krav

Dyrvik Arkitekter AS ble opprettet i 1998 og er i dag et av landets ledende arkitektkontor.

Dyrvik Arkitekter har gjennomført flere betydelige og prestisjetunge kulturbygg og undervisningsbygg, som blant annet omfatter høyskoler, videregående skoler og ungdomsskoler.

Bedriftens filosofi ifølge nettsidene er:

«Vår arkitektur er forankret i en nordisk tradisjon, der vi søker unike og nye svar på hver enkelt oppgave med utgangspunkt i stedets potensiale og det spesifikke program. Alle prosjekter løses i tette og aktive team som har en åpen dialog, både internt og eksternt.

Vi setter høye krav til kompetanse, samarbeidsevne og gjennomføringskraft. Det er et sterkt fokus på arkitektonisk kvalitet, funksjonalitet, holdbarhet og forutsigbar økonomi, der fornøyde kunder og brukere etterstrebes.

Vårt arbeid dekker et bredt arkitektfaglig spekter, fra små interiøroppdrag til komplekse bygg og planoppgaver. Kontorets portefølje omfatter utredninger, mulighetsstudier, programmering, prosjektering og oppfølging. Vi har bred erfaring med alle entrepriseformer.»