På jakt etter sola

PIKEN PÅ BROEN : Dieuwertje Bravenboer sto klar med kamera på Fabrikkbrua 12.mars - den offisielle soldatoen på Rjukan.

PIKEN PÅ BROEN : Dieuwertje Bravenboer sto klar med kamera på Fabrikkbrua 12.mars - den offisielle soldatoen på Rjukan.

– Sola og Rjukan er et fascinerende tema, sier Dieuwertje. Den nederlandske journalisten besøkte Rjukan rett før korona-mørke la seg over landet. Nå håper hun å komme tilbake til solfesten 6. juni.

DEL

– Vi får håpe dette går over slik at Solfesten på Rjukan går sin gang, sier Dieuwertje Bravenboer fra sitt hjem i Utrecht. For en uke siden besøkte hun Rjukan for å undersøke fenomenet Solfest og folks forhold til sola i Vestfjorddalen.

– Jeg hadde planer om å bli litt lenger, men da myndighetene satte inn korona-tiltak, var det bare å komme seg hjem, sier hun. Og hvordan var det å komme hjem?

– Det var litt mer alvor i Norge, mens her i Nederland bel det ikke innført så drastiske tiltak. Nå skal det sies at alvoret begynner å gå opp for folk her også. Vi får håpe det går mot lysere tider så fort som mulig, sier journalisten. Under oppholdet på Rjukan fikk hun være med da Solfestkomiteen gratulerte Solbarnet Aslak og da sola sneia innom Fabrikkbrua 12. mars.

- Jeg hadde hørt at sola kom klokka 12 på brua, men det så ikke ut til å stemme. Etter det jeg forstår er det mer slik at sola kommer innom brua denne dagen. En åpning i et dalsøkk der oppe i fjellet, et streif ned på brua, forteller hun.

Nå er solfesten på Rjukan og speilet bare en del av hennes sol-prosjekt. Hjemme i Nederland har hun fulgt personer som er lysømfintlige, folk som trives i skyggen. I tillegg til soltilbedere som reiser til Spania flere ganger i året. Det hele skal munne ut i en utstilling – kanskje en bok.

- For meg startet det med solspeilet på Rjukan som mange i Nederland fikk med seg. Da jeg undersøkte dette, og ikke minst etter at jeg kom til Rjukan, fant jeg ut at her ligger det så mye mer. Solbarn, Solprinser og gamle tradisjoner, en flott historie. I fotografering spiller lyset en viktig rolle, det gjør lyset i denne historien også.


Artikkeltags