I det nye samarbeidet mellom lokalradioen og lokalavisa betyr det at RA også er litt med på laget når det er klart for en ny runde utspørringer av listetoppene. Mandag braker det løs med Venstre og ordførerkandidat Marius Skeie, før det går slag i slag med Høyre, Sp, SV, Ap og FrP. Hver dag fra mandag klokka 17 går utspørringen direkte på Radio Rjukan. Etterpå kan du laste programmet ned på RA.
- Det betyr mye for manges valg å høre kandidatene bli grillet på lett varme i lokalradioen. om dette er grunnen til at vi ikke har hatt "normalvalg" i Tinn siden 1987 skal ikke sies sikkert, men tilfellet er at Tinn har ikke vært det samme siden da. Ofte blir valgkampen i Tinn et ordførervalg, og folk er opptatt av om en kommende ordfører kan svare for seg, sier Ole Jon Tveito. Han har vært utspørrer siden 1991, og denne gang er han ene-grillmester.
- Jeg har grilla før, og partitoppene skal ikke tro det blir lettere selv om de bare møter én utspørrer i år, ler Tveito.

Hver dag klokka 17
Først ut på mandag er Tinn Venstre. Hvem ordførerkandidat Marius Skeie og Jan-Anders Dam-Nielsen, og Skeie selv er klar som et egg. Han var først på da invitasjonene var sendt ut, og valgt selv å ta første utspørringsdag. Tirsdag er ordførerkandidat for Høyre Steinar Bergsland klar, sammen med den like drevne politiske sluggeren Gunnar Odd Hagen. Onsdag skal sittende ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland i ilden med andrekandidat Wenke Haaven, og torsdag er SVs nye ordførerkandidat Jørn Langeland klar, med varaordfører Sanja Pasovic. Fredag skal Aps ordførerkandidat Trond Jore i ilden sammen med andrekandidat Kathrine Kvaale Haatvedt. Det hele avsluttes mandag 2. september med Gjermund Ingolfsland og en medkandidat fra Tinn Frp.
Tveito skal også lede listetoppdebatten på Rjukan Bibliotek mandag 2. september. Den debatten må du møte opp på for å få med deg, og blir sendt i opptak.

- Spennende valg
- Det blir et spennende valg i år, der mye kan skje med små justeringer når Senterpartiet skal forsvare sin store posisjon, og SV skal det samme etter sin aller første periode i "regjering" i Tinn, og det med ny ordførerkandidat. I tillegg er jo Frp tilbake, og Venstre med ny fart, samtidig som MDG og KrF er borte, og Ap og Høyre holder på sine ordførerkandidater fra 2015. Det er mange stemmer som skal fordeles, og det er mange som er i tenkeboksen har jeg skjønt. Jeg prater jo med en del innbyggere, og mange er i tvil, sier Tveito, som er helt sikker på at mange vil støtte seg på utspørringene når det gjelder å få andre svar enn partienes egne kjernesaker.
- Jeg kommer til å spørre om det vi ennå ikke har fått svar på fra partiene, og vi skal ikke legge fingra imellom. Tinns mange velgere må få vite hva vi kan forvente de kommende fire åra, sier redaktøren i lokalradioen som gleder seg til å være grillmester igjen.
- For meg er det valgkampens høydepunkt. Dette er en mulighet til å stille de kritiske spørsmålene, og ikke minst om det som er utelatt, eller litt forsiktig formulert i partiprogrammene, og det skal benyttes, sier Tveito.

- Men hvor står du selv politisk?
- Ja, ha ha, det veit jeg ikke sjøl engang. Jeg kjenner meg ikke igjen i noe parti, og har vel hatt tilbud fra alle om å bli med på listene og alltid takka nei, med begrunnelse i at jeg har vært redaktør i radioen. Men du kan si at jeg er pragmatiker mer enn politiker. Jeg er politisk interessert, men liker ikke ekstreme ting i noen retninger, men har sansen for privat næringsliv og gode fellesskapsløsninger til det beste for samfunnet, og liker ikke at noen beriker seg på fellesskapet bekostning, så jeg er litt enig med alle partier. Og i lokalvalg har jeg nok stemt på mange gode ordførere, så jeg er kanskje litt som folk og velgere flest, ler Tveito.
- Du kan si at jeg kjenner meg igjen i både det å gjøre valg og å angre etterpå noen ganger også! Og så har jeg nok vært mer stabil i nasjonal politikk enn i lokalvalg! Når det er sagt beundrer jeg de som stiller opp til valg og som ordførerkandidater. Jeg hadde ikke klart å stå på en partipolitisk linje, som disse folka gjør, og forsvare det som til og med er avgjørelser mot eget partiprogram, ler Tveito.
- Men det gjør det heldigvis lett å være utspørrer!

Årets partiutspørringer før lokalvalget i Tinn:
Mandag 26. august: Tinn Venstre
Tirsdag 27. august: Tinn Høyre
Onsdag 28. august: Tinn Senterparti
Torsdag 29. august: Tinn SV
Fredag 30. august: Tinn Arbeiderparti
Mandag 2. september: Tinn Fremskrittsparti
Alle partiutspørringer går direkte på Radio Rjukan klokka 17, med reprise klokka 20 samme kveld (onsdag først etter Radiobingo!), og klokka 12 dagen etter. Etter utspørringen kan du oghså laste ned podcast av utspørringene i egen sak på RA.