Det er blitt en solid nedtur etter oppturen for Reidun Dahle etter at hun i Tinn kommunes samfunns- og miljøutvalg vant fram med sin klage. Politikerne gjorde her vedtak på at hun kan selge stabburet på Dahle som hun vil, slik kommunedirektøren gikk inn for, før et enstemmig utvalg altså satte foten ned, og gikk imot kommunedirektørens innstilling. De ønsket at stabburet skulle bli i Tinn.

I møtet sist uke gjorde samfunns- og miljøutvalget full retrett etter at Statsforvalteren i Vestfold og Telemark ga skarp refs til utvalget for denne beslutningen, som det ikke skulle være grunnlag for, og spesielt siden det ikke ble gitt noen begrunnelse.

Men glede ble fort snudd til skuffelse for Reidun, for kjøperen av stabburet, som også skulle restaurere det og bruke det på Åsberg gård i Fyresdal har ombestemt seg.

På Jules Verne-trappa

Reidun sitter på trappa til stabburet som enten er fra 1600-tallet eler 1800-tallet. Den samme trappa som visstnok ingen ringere enn den franske forfatteren Jules Verne verdens første sci-fi-forfatter, satt på da han hadde sin eneste utenlandsreise fra Paris på midten av 1800-tallet. En tur han tok for å se Rjukanfossen og Gaustatoppen, og som inspirerte ham til å skrive romanen "Det store loddet". Kanskje den historien som gjorde det litt vanskelig for samfunnsutvalget å akseptere at buret skulle forsvinne ut fra Tinn.

- Det er et bur som er flyttet minst to ganger før. Først stod det litt bortenfor, på nabogården, men det ble flyttet da Mår Kraftverk skulle bygges. Så ble det flyttet fra Dahle gård ved siden av dit det står nå, forteller Reidun, som verken er sikker på hvor det opprinnelig kommer fra eller hvor gammelt det er.

Hun er først og fremst opptatt av at det blir tatt vare på.

- På grunn av kommunens sendrektighet og gale beslutning er nå den fine løsningen jeg hadde arbeidet fram for stabburets ivaretagelse og flytting til det velegnede Fyresdalstunet ifjor dessverre ikke lenger mulig. Det toget har gått fra meg. Det tok for lang tid med avgjørelser, og det ble for mye fram og tilbake for kjøper, som ville restaurere det samtidig med at de satte opp den andre bygningen, sier Dahle.

Ikke interessert lenger

- Nå har de gjort seg ferdig og har funnet andre løsninger har jeg fått greie på da jeg tok kontakt med dem nå, sier Dahle.
Stabburet var tenkt brukt som et serveringssted på Fyresdalstunet, sammen med den andre laftebygningen som ble solgt samme vei og som nå er satt opp på tunet.
- Det var i perfekt stand, selv om det har vært lagret i mage år, forteller Dahle.


Men samme vei går altså ikke det flotte stabburet som Reidun sitter foran.
- Takskaden på stabburet har også medført at råteskaden ha forverret seg iløpet av vinteren, så nå har jeg kommet i en kinkig situasjonen, sier Dahle.

- Nå må jeg bruke endel tid og krefter på å finne en ny løsning på veien videre, og noen som kan ta seg av stabburet, og dets skjebne, sier Dahle, som mener det blir vanskelig.

- Krevende

- Det blir krevende å finne en løsning på det samtidig med at jeg er i en salgsprosess for eiendommen, sier Reidun som har lagt det lille småbruket ut for salg i etterkant av mannen Øystein Dahles død.

- Nå skal det tas nye vårbilder av eiendommen, og legges ut i prospektet, der også en større del av eiendommen er lagt til. Nå er spørsmålet om eiendommen skal selges med stabburet eller ikke.

- Jeg er vel også litt spent på hvilket ansvar kommunen er villig til å påta seg for den situasjonen jeg nå er kommet i. Det er jo slik at råteskadene i bjelkene kan bli forverret på kort tid, dersom ikke taket utbedres, sier Dahle.

Utbedring av skaden på stabburet er taksert til 380 000 kroner. Og skaden bør utbedres før den blir enda mer alvorlig.

- Der er litt fortvila. Jeg synes det var så bra løsning da det skulle bli tatt vare på, avslutter Dahle.