Færøyene stenger for turister for å holde dugnadshelg

DUGNAD:  For å ta vare på naturen stenger Færøyene for turister den siste helgen i april – med mindre de ønsker å hjelpe til under dugnadshelgen.

DUGNAD: For å ta vare på naturen stenger Færøyene for turister den siste helgen i april – med mindre de ønsker å hjelpe til under dugnadshelgen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Færøyene holder dugnadshelg og stenger øyene for turister den siste helgen i april for å ta vare på naturen. Utenlandske frivillige som har lyst til å bidra er derimot hjertelig velkomne.

DEL

Hvert år får Færøyene besøk av omkring 110 000 turister som kommer for å oppleve øyenes spektakulære natur. Med stupbratte klipper, grønnkledde fjell, imponerende fosser og med flere sauer enn mennesker tiltrekker de nordatlantiske vulkanøyene seg turister fra hele verden. Færøyene setter stor pris på besøk, men de seneste år har et stigende antall turister til visse populære naturområder så smått begynt å sette spor. Den siste helgen i april stenger derfor Færøyene for attraksjoner for alminnelige turister for å vedlikeholde de rå, men samtidig sarte naturområdene. Utenlandske frivillige som ønsker å bidra under dugnadshelgen er derimot hjertelig velkomne.

- Vi er utrolige glade for at stadig flere mennesker oppdager hvor fantastiske våre øyer er. Både landskapet, vår unike levemåte, vår mat og vårt folk. Her er det mulig å finne ro, selv i vår livlige hovedstad Tórshavn, sier Guðrið Højgaard, direktør hos Visit Færøyene, og fortsetter:

- For oss handler turisme ikke kun om tall. Vi byr med glede besøkende velkommen hvert år. Men vi har også et ansvar overfor vår lokalbefolkning og vår vakre natur som vi vil beskytte, slik at vi også fremover kan sikre en bærekraftig og ansvarlig vekst i antall turister.


Færøyenes lagmann, Aksel V. Johannesen, støtter opp om dugnadshelgen og inviterer 100 utenlandske frivillige til å delta fra fredag 26. til lørdag 27. april. Det er imidlertid kun 100 plasser, så her gjelder førstemann til mølla-prinsippet. Som takk for hjelpen får de utenlandske frivillige gratis mat og overnatting i tre netter. Dugnadsarbeidet avsluttes med færøysk festmåltid til både de lokale og de utenlandske frivillige. Lokalbefolkningen har også bidratt med å identifisere områder som trenger en ekstra kjærlig hånd for å sikre infrastrukturen og en bærekraftig fremtid for øyene. Under dugnadshelgen skal det blant annet sette opp veiskilt, etableres stier og utsiktpunkter i populære naturområder. Oppgavene er av ulik karakter og derfor trenger ikke de utenlandske frivillige noen spesifikke kompetanser, bare et ønske om å hjelpe til.

Færøyene har opplevd ti prosent vekst i antall turister de siste par år, og selv om turister er hjertelig velkomne, vil de samtidig sikre at overturisme aldri blir et problem. Færøyene håper at dugnadsprosjektet vil inspirere andre land. Både til å etablere dugnadsmannskap og oppfordre turister til å hjelpe til med å løse problemene som destinasjonen står overfor.

Artikkeltags