(Telemarksavisa)

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier til TV 2-nyhetene like etter klokken 21 fredag at partene fortsatt forhandler, knappe tre timer før fristen løper ut.

– Per nå er de ikke enige om en løsning. Men det er flere timer igjen til fristutløpet, så vi jobber målrettet mot å finne en løsning, sier Ruland.

Ruland understreker at konsekvensene vil være store om det blir streik. Han kaller det en stor mekling og viser til at det er snakk om fire tariffavtaler, og at to forbund på arbeidstakersiden er involvert.

– En konflikt vil være alvorlig og berøre mange, legger han til.

Disse kan bli tatt ut i streik

Elkjøp Norge AS Elkjøp Stormarked Skien, SKIEN

Optimera AS Monter Skien, SKIEN

Coop Vestfold og Telemark SA avd 70 OBS Bygg Skien, SKIEN

Løvenskiold Handel AS avd 307 Maxbo Skien, SKIEN

Telemarksporten Dagligvare AS Meny Telemarksporten, PORSGRUNN

Optimera AS Monter Porsgrunn, PORSGRUNN

Vanskelig mekling

– Dette er en vanskelig mekling i likhet med alle andre meklinger som har kommet inn i år. Det er mange bransjer som har økonomiske utfordringer og sliter. Samtidig er det noen bransjer som ikke i samme grad er berørt av de økonomiske utfordringene i Norge, sa Ruland til NRK tidligere fredag.

Ved midnatt natt til lørdag utløper fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke. Organiserte i arbeidstakerorganisasjonen Parat omfattes også av meklingen.

Kan sende over 5.000 i streik

Drøyt 5.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik i første omgang, blant dem ansatte i Biltema og Byggmakker, samt ansatte i en rekke dagligvarebutikker over hele landet, skriver Handel og Kontor i en pressemelding.

Parat opplyser til NTB at noen hundre av deres medlemmer kan bli tatt ut i streik.

Kjernen i uenigheten er sykelønnskrav, ifølge Handel og Kontors leder Christopher Beckham.

– Jeg opplever at det er veldig stor streikevilje. Vårt viktigste krav er at du skal få full lønn og feriepenger under sykdom, betalt av arbeidsgiver, sier Beckham.

Tapt 2 milliarder

Leder Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at økonomisk vanskelige tider gjør det utfordrende å imøtekomme kravene fra Handel og Kontor.

– Virksomhetene som omfattes av denne meklingen, har hatt et omsetningsfall på 1,95 milliarder under koronakrisen, sier Horneland Kristensen, som viser til at det ikke er rom for lønnsvekst utover avtalen som konkurranseutsatt industri, frontfaget har forhandlet fram i årets lønnsoppgjør (1,7 prosent).