18-årsgrense når Hollywood forteller historien om norsk satanrock

KIRKEBRANN: Nedbrenningen av Fantoft stavkirke er med i filmen Lords of Chaos.

KIRKEBRANN: Nedbrenningen av Fantoft stavkirke er med i filmen Lords of Chaos.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ingen spøk når Rjukan kino tirsdag kveld i påskeuka setter opp igjen Lords of Chaos; filmen om Varg Vikernes og fighten i det norske black metalmiljøet. Kinosjefen har spurt om interessen for filmen, og fått svar.

DEL

KIKEBRENNING SOM PÅSKEFILM- Jeg spurte i sosiale medier om det var interesse for denne, og det var det ikke tvil om. Så da setter jeg opp historien om den sykeste delen av det norske black metalmiljøet, sett med Hollywood-øyne og svensk regissør, sier kinosjef Robert Jenbergsen.
Samtidig er det blitt klart at filmen er brutalt voldelig. Derfor har den fått en sjelden 18-årsgrense på kino i Norge.
Lords of Chaos foretller om Norwegian Black Metal, satanisme, kirkebranner, selvmord, trusler og drap. Og et vanvittig mediehysteri. Mytene omkring Øystein «Euronymous» Aarseth, Varg «Greven» Vikernes, Pelle «Dead» Ohlin og hvordan Norsk Black Metal ble til og senere erobret verden, er like mange og like omfattende som musikksjangeren de skapte.

Godt tidsbilde
Det er et ganske imponerende godt tidsbilde Hollywood lager av Norge på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Filmen er heller ikke Hollywood-glanset, men gir et godt vikelighetspreg. kanskje fordi det er svensk regissør, som er vant til å lage musikkvideo.
Vi får ikke noe møte med Sven Erik Kristiansen, raulendingen som også bodde mange år på Rjukan, som hadde artistnavnet Maniac som Mayhems vokalist. Filmen foregår før han dukker opp i bandet. Og Mayhem eksisterer den dag i dag, noe som må regnes som svært spesielt i seg selv. Bassist Necrobutcher har bedt regissøren om å "dra til Helv...".

Ond musikk
I regissør Jonas Åkerlunds filmversjon av hendelsene som skapte overskrifter i hele verden tidlig på 90-tallet, møter vi Euronymous og bandkompisene i The True Mayhem - Necrobutcher, Hellhammer og Dead, som jobbet med å lage verdens ondeste plate fra et hønsehus i Ski. Albumet «De Mysteriis Dom Sathanas» anses fortsatt som tidenes Black Metal skive verden over. Det skulle handle om mørk og aggressiv musikk med sterkt antikristent budskap og lengsel etter døden. Snart ble det blodig alvor.

Gode kritikker
Filmen har fått både gode og mer avventende kritikker, men norske anmeldere har vært positive. Svenske Jonas Åkerlund, som forøbvrg har så langt hår at han kunne gått rett inn i en rolle, er berlmt so musikkvideoregissør før han ble filmregissør. HJovedrollen spilles av Macaulay Culkins lillebro Rory Culkin, og andre roller bestaltes av flere andre store Hollywood-skuespilleres sønner.
Filmen er gjenstnad for debatt i USA, der satanisme og kirkebrenning ikke tas lett på.

Artikkeltags