Digitalt restaurert 1. verdenskrig

DIGITALT OPPGRADERT: Med ny digital teknologi har Peter Jackson fått fjernet riper og smuss fra de gamle filmrullene, oppgradert bildene digitalt og justert tempoet på de 100-år gamle stumfilmene slik at mennesker rører seg i normalt tempo. Filmene er fargelagt og gjort om til 3D.

DIGITALT OPPGRADERT: Med ny digital teknologi har Peter Jackson fått fjernet riper og smuss fra de gamle filmrullene, oppgradert bildene digitalt og justert tempoet på de 100-år gamle stumfilmene slik at mennesker rører seg i normalt tempo. Filmene er fargelagt og gjort om til 3D.

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå i 2019 er det 100 år siden fredsavtalen i Versailles, etter en 1. verdenskrig som endret verden. Ringenes herre-regissør Peter Jackson har gjort et kjempearbeid med å digitalrestaurere og gi farge til unike opptak.

DEL

UNIK HISTORIE PÅ RJUKAN KINODen 28. juni i år er det 100 år siden fredsavtalen i Versailles ble signert. Det symboliserte slutten på første verdenskrig. En krig som satte enorme varige sår og spor på Europa. Den flere ganger Oscar-belønnede regissøren Peter Jackson (Ringenes herre, Hobbiten, King Kong) har skapt en realistisk dokumentarfilm om denne krigen ved å bruke digitalt nyrestaurerte filmklipp fra journalister som har blitt fargelagt og fått lydspor med stemmer fra krigens krigsveteraner som ble spilt inn på 60-tallet, mens de ennå var i live. Tirsdag får du mulighet til å se denne filmen på Rjukan kino.

- Fantastisk restaureringsjobb
- Hvis den blir godt besøkt nå tirsdag vil det bli flere forestillinger. Jeg anbefaler filmen for historieinteresserte, og ikke minst lærere, men det er jo en film alle bør få med seg, sier kinosjef Robert Jenbergsen.

Kinobilletten er 30 prosent dyrere enn en vanlig billett, fordi det er en så spesiell film.
- Det er gjort en helt fantastisk restaureringsjobb på opptakene, og jeg inviterer også krigsveteraner til å få den med seg, sier Jenbergsen, imponert over hva Peter Jacksons team har fåt til.
- Han bringer 100 år gamle opptak tilbake på en helt unik måte.

Digitalt oppgradert
Takket være ny digital teknologi har Peter Jackson fått fjernet riper og smuss fra de gamle filmrullene, oppgradert bildene digitalt og justert tempoet på de 100-år gamle stumfilmene slik at mennesker rører seg i normalt tempo. Filmene er fargelagt og gjort om til 3D. Jackson har fått munneksperter til å lese munnbevegelsene til personene på filmklippene for å få lagt inn deres replikker og lagt på lyder for eksplosjoner, munnspill, hunder og samtaler. Peter Jackson velger å se bort fra den historiske biten av selve krigsforløpet, og ser på det menneskelige. Menneskene som dro ut i krig. I svært mange tilfeller for å aldri vende hjem igjen.

Svært gode kritikker
BBC og Imperial War Museum har vært behjelpelige med sine rike arkiv av arkivfoto og lydopptak og ved å bruke dette har Peter Jackson med full skarphet klart å skape et unikt fargerikt innblikk i krigen som kostet flere millioner mennesker livet. Fra rekruttenes tidlige entusiasme til skyttergravene får vi se og høre den første verdenskrigen på samme måte som soldatene som selv opplevde krigen. Dokumentaren har fått toppkritikker. Den har 8,6 stjerner på IMDB.com og utrolige 99 prosent på Rottentomatoes.com.

Artikkeltags