Klar for årets vakreste gys i sommersol?

SOMMERGYS: Amerikansk film i svensk midtsommer er helgas store premiere på Rjukan kino. Filmen får ovasjoner fra filmkjennere som noe styggvarkkert utenom det vanlige.

SOMMERGYS: Amerikansk film i svensk midtsommer er helgas store premiere på Rjukan kino. Filmen får ovasjoner fra filmkjennere som noe styggvarkkert utenom det vanlige.

Mens sommeren er på det sløveste, og mens turistene invaderer Tinn, er det klart for sommergrøss som premiere på Rjukan Kino. Fra fjorårets sensasjonsdebutantregissør Ari aster kommer et sommergys uten like. Midsommar.

DEL

MIDSOMMAR PÅ RJUKAN KINODet er høysommer, og neppe tilfeldig at Midsommar har Norgespremiere nå, selv om filmen hadde amerikansk premiere for en måned siden 24. juni. Filmen er nemlig en amerikansk film med noe så originalt som svensk tittel. Det er Ari Aster som stod bak fjorårets sensasjonshit "Hereditary: Ondskapens Hus", som er regissøren bak Midsommar som foregår i den vakre nordiske sommeren.
Det er en sjelden kombinasjon av vakker svensk sommerfest men med undertoner av forgangen overtro og tradisjon. Filmen er imidlertid ingen tradisjonell grøsser. Her er det mer lagt vekt på subtile undertoner av sommer-gys. Så forvent ikke en skummel grøsser. Slik sett er det en flm som passer de fleste som er glad i film.

Bekymringsløs ferie blir gru
Hva handler det så om? Jo, det unge amerikanske paret Dani og Christians forhold er i ferd med å ta slutt. Men når en familietragedie likevel holder dem sammen, inviterer Christian med Dani på turen han egentlig skulle ha med kompiser til sommer-Sverige, for å oppleve en helt spesiell midtsommerfest i en avsides svensk landsby. En bekymringsløs ferie på et sted hvor solen nesten alltid skinner, blir sakte men sikkert til et mareritt når landsbyboerne inviterer sine gjester til å bli en del av festligheter som gjør det fredelige stedet til alt annet enn det paradis turistene så for seg.

Kuldegys i sommervarmen
Hereditary-regissør Ari Aster serverer med filmen Midsommar en fryktinngytende og mørkt komisk eventyrfortelling badet i lys, svensk sommersol. For filmen er også overraskende morsom, i motsetning til Hereditary. Mye av grøsssene i den svenske sommersola og -natta skal skrives til eldgammel overtro, skal vi tro den svenske forfatteren og jouranalisten Po Tidholm, som til nettstedet til magasinet Esquire forteller at idéene har røtter i gammel hedensk overtro. Midsommersblot var en del av å takke for siste års gode avling, men også en feiring av sommeren med å spise godt og kose seg i lyse sommernetter. En hyggelig og lys tradisjon med mørke undertoner i overtro. Så har nok manusforfatter og regissør Ari Aster dratt det et hakk lenger i beste tradjon av sekterisme.

Vakker og kritikerrost
Resultatet er blitt en utrolig vakker film, som selv om dne er filmet i ungarns om følge av svensk prisnivå, så gir den inntrykk av nordisk høysommer i nydelig sommerlys, men der det varkre er koblet med det mer skremmende. Samtidig har Aster sørget for at filmen ikke vipper over i tradisjonell skrekk, det er mer de skremmende undertonene som gir opplevelsen. Det er i alle fall sikkert at filmen er en av årets opplevelser på kino som du bør ha med deg, og filmen ligger nå på 7,7 på imdb, noe som er tett oppunder klassikerstatus.
Anmelderne er i alle fall enige i at Aster har alget en ny film som får stor oppmerksomhet.

Artikkeltags