Norsk film tok av på Rjukan kino

NORSK KINO-ÅR: - Flåklypa gikk ekstra bra på kino her i Tinn. På åtte forestillinger var det nesten 900 besøkende, 50 flere enn Mamma Mia, forteller kinosjef Robert Jenbergsen.

NORSK KINO-ÅR: - Flåklypa gikk ekstra bra på kino her i Tinn. På åtte forestillinger var det nesten 900 besøkende, 50 flere enn Mamma Mia, forteller kinosjef Robert Jenbergsen.

Seks av ti filmer på kinotoppen på Rjukan kino i 2018 var norske filmer. Likevel opplevde kinoen en nedgang i besøk og omsetning, noe som tilskrives en supersommer og et filmår uten de største filmtitlene.

DEL

KINOÅRET 2018Det var et knallår for norske filmer på kino i 2018, med over 25% av billettene solgt til norske filmer, noe som er ny rekord, og det preger også kinotoppen på Rjukan kino for 2018. Og også i Tinn gjorde norsk storeslem på kino i år, med 6 av 10 på toppen. Til og med førsteplassen gikk til en norsk film - Månelyst i flåklypa - foran Mamma Mia-filmen som topper en rekke andre steder i landet.

Flåklypa topper
- Flåklypa gikk ekstra bra på kino her i Tinn. På åtte forestillinger var det nesten 900 besøkende, 50 flere enn Mamma Mia, forteller kinosjef Robert Jenbergsen, som forteller at norsk film på kino går bedre enn noensinne.
- Hele seks av 10 filmer er norske. På annenver plass nedover på topp 10-lista er det norsk film. På tredjeplass er Skjelvet, på femteplass Norske byggeklosser, på syvende kom Den 12. mann, som jo gikk bra også i 2018, til tross for at den også hadde mye besøk i 2017. Og på 9. og 10. er det norsk med Detyektivbyrå nr. 2 Operasjkon Mørkemann og Utøya 22. Juli, forteller Jenbergsen.

Norge - Hollywood 6-4
De fire andre filmene er fra Hollywood. Etter Mamma mia: Here we go again er det De Utrolige 2 på fjerdeplass, Mission Impossible på sjette og Fifty Shades Freed på 8. plass. Overraskende nok nådde ikke Bohemian Rhapsody opp på topp 10-lista. Men samtidig har det vært et år uten de store filmene, og kinosjefen må notere seg en stor nedgsang i besøket på 21%, og en nedgang i omsetning på 13%.
Omsetningen runmdt godt millionen, og det ble satt opp 110 ulike filmer i 2018.
- Det var en nedgang, men jeg tror den varme sommeren er en årsak, for da hadde vi veldig lave tall, og vi savnet de virkelig store publkumstrekkerne i 2018, og ingen Snømannen-film med tiorgvisning, sier Jenbergsen, som også er åpen for at færre forestillinger kan ha påvirket tallene. Med 358 forestillinger er det hele 64 forestillinger mindre i 2018 enn året før.

Stor tro på 2019
Jenbergsen kom på som ny i løpet av året, og jobber fortsatt med å gjøre seg kjent med hvordan ting skal gjøres.
- Jeg har fortsatt litt å lære. Det er litt kjedelig å ha en nedgang, og selv om jeg har tilbakemeldinger oppå at jeg har vært flink til å nå ut til de ulike gruppene, er det kanskje andre som ikke har fått med seg hva som går, så vi får prøve å være enda flinkere å få ut budskapet i 2019, sier Jenbegsen, som har klokkertro på at det nye kinoåret blir et større kinoår.
- Det blir et kinoår med mange topper, det starter med Dragetreneren 3 og Glass nå, og Amundsen i februar, og så kommer det ny Star Wars-film, Toy story 4 og Quentin Tarantinos Once upon a time in Hollywood, og det er bare toppen av kransekaka, sier Jenbergsen.

Rjukan kinos Kinotopp-filmer 2018Besøk
Månelyst i flåklypa 873
Mamma Mia: Here we og again!838
Skjelvet594
De utrolige 2418
Norske Byggeklosser 386
Mission:Impossible - Fallout364
Den 12. mann 325
Fifty Shades Freed305
Detektivbyrå nr.2 - Op. Mørkemann215
Utøya 22.Juli206

Artikkeltags