Hat og hevn på kino

COLD PURSUIT: Liam Neeson som Nels Coxman og kona Grace, spilt av Laura Dern, spiller ekteparet som får greie på at deres eneste sønn er drept etter en narkohandel. Det får Liam Neeson til å dra på blind hevnjakt krydret av mørk humor.

COLD PURSUIT: Liam Neeson som Nels Coxman og kona Grace, spilt av Laura Dern, spiller ekteparet som får greie på at deres eneste sønn er drept etter en narkohandel. Det får Liam Neeson til å dra på blind hevnjakt krydret av mørk humor.

Artikkelen er over 1 år gammel

Hans Petter Molands egen Hollywood-refilmatisering av Kraftidioten med Liam Neeson i hovedrollen og en sterk ungdomsfilm om rasisme og politivold er premierene på Rjukan kino denne uka.

DEL

RJUKAN KINO Fredag er det "The Hate U Give" som har Norges-premiere på Rjukan kino, og her møter vi 16 år gamle Starr Carter som beveger seg hver dag mellom to verdener: det fattige svarte lokalmiljøet, der hun bor, og den finere privatskolen i forstaden, som hun går på. Det er en ustabil balanse som går i stykker den kvelden Starr blir vitne til at barndomsvennen, Khalil, blir skutt og drept av en hvit politimann etter å ha vært bevæpnet. Venns død blir forsidestoff over hele landet og nabolaget bryter ut i voldsomme demonstrasjoner, mens Starr nødt til å ta et valg, spesielt siden noen av vennene hennes på skolen antyder at Khalil kanskje fortjente det.

Rasisme og politivold
Alle vil vite hva som skjedde, men valget Starr tar kan ødelegge lokalsamfunn og vennskap, og sette hennes eget liv i fare. Filmen er basert på en roman av Angie Thomas om en helt vanlig jente, som havner i en uvanlig situasjon, tar for seg temaer som rasisme og politivold med intelligens, hjerte og urokkelig ærlighet. Inspirasjonen til The Hate U Give kommer fra bevegelsen Black Lives Matter som forsøker å bekjempe vold og systematisk rasisme av svarte. Men Angie Thomas er også inspirert av rapperen Tupac og hans uttrykk THUG LIFE - akronym for 'The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone'.

Hevneren Neeson
Nå har også hans Petter Moland, regissøren bak "Aberdeen", "En ganske snill mann", "Gymnaslærer Pedersen", "Secondløitnanten" og "The Beautiful Country" fått innpass i Hollywood, som den syvende norske regissøren på få år. Og det er aller første gang at en norsk regissør er spurt om å lage remake av en av sine egne filmer. Det er nemlig hans største internasjonale suksess, "Kraftidioten", som han nå har fått penger i Hollywood for å lage en nyfilmatisering av, og det med selveste Liam Neeson og Laura Dern som ekteparet som opplever at sønnen blir drept av et narkokartell. Filmen er internasjonalt kjent som "In order of disappearance".

Cold Pursuit
Søndag har remaken, som har fått navnet "Cold Pursuit" (oversatt: "Kald forfølgelse") premiere på Rjukan kino, og da kan vi se Liam Neeson i rollen som brøtebilsjåfør Nels Coxman, som bestemmer seg for et hevnoppgjør i rein vigilantestil mot narkobaronen Viking, noe som fører til full paranoia i konkurrerende narkobander. Liam Neeson har de siste årene blitt en av de store actiionhektene, og da særlig i hevnthrillere med hevnelement, som i Taken-filmene. I Cold Pursuit får han den ultimate hevnthrilleren med en solid porsjon mørk humor på kjøpet. Originalen Kraftidioten ble svært godt mottatt internasjonalt, med Stellan Skarsgård i rollen som Niels Dickmann, et etternavn de underlig nok ikke hadde lyst til å bruke i remaken.

Er dobbeltbunnen med?
Spørsmålet er om den geniale dobbelbunnen i Kraftidioten, som også tar opp i seg skandinaviske menns innesluttethet og vansker med å snakke om det som plager dem, har kunnet la seg overføre til Amerikanske forhold. Filmen åpnet på en fin tredjeplass på kino i USA sist helg. Moland har om en uke også premiere nummer to på gang, filmatiseringen av boka "Ut å stjæle hester" av Per Petterson, så dette tegner til å bli det store Moland-året. I tillegg er det en ny sjanse til å se LegoFilmen 2 på Rjukan kino søndag.

Artikkeltags