Doctor Sleep 40 år etter klassiske Ondskapens hotell

DOCTOR SLEEP: Unge Dan er blitt voksen i Doctor Sleep, men marerittene om hans fars galskap på Ondskapens Hotell forfølger ham.

DOCTOR SLEEP: Unge Dan er blitt voksen i Doctor Sleep, men marerittene om hans fars galskap på Ondskapens Hotell forfølger ham.

Helgas store kinopremiere er Stephen Kings egen oppfølger til Ondskapens hotell, the Shining. Unge Dan er blitt voksen, og marerittene fra The Overlook Hotel forfølger ham.

DEL

RJUKAN KINOStephen Kings grøsserklassiker The Shining, Ondskapens Hotell, ble filmatisert av den ukronede filmkongen Stanley Kubrick i 1980, og ga King et gigantgjennombrudd som forfatter. Boka ble en bestselger da den kom i 1977, men etter Kubricks mesterverk med Jack Nicholson som sprøyte gal pappa og djevelbesatt hotelldriver tre år etter ble boka en udødelig klassiker. Filmen har så mye mystikk og klassiske scener at det i seg selv er blitt en kult knyttet til å tolke den. Den nye Doctor Sleep låner scener fra den klassiske filmen, og vi får igjen møte noen av de dødelige åstedene for marerittet i Colorado-fjellene.

Dan er blitt voksen
Guttungen i The Shining, Dan Torrence, som opplevde marerittet i labyrinten i snøstormen mens faren jakten på ham, er blitt voksen, men marerittene forfølger ham. Flere år etter hendelsene i The Shining møter Dan en ung jente med liknende krefter som han selv fant at han hadde. Dan vil derfor forsøke å beskytte en henne mot en kult kjent som "The True Knot" som jakter på begavede barn i søken etter sin egen udødelighet. Det fører ham tilbake til Overlook, og hans traumatiske fortid.
- Ja, denne må jeg se. Jeg er ikke slik at jeg må se alle grøssere, men The Shining er noe så spesielt i filmhistorien at jeg også må se Doctor Sleep. Det er en annen story, men det trekkes nok inn så mange elementer at man må få det med seg, så jeg gleder meg til det, sier kinosjef Robert Jenbergsen.

Et must for fansen
Doctor Sleep er Kings bestselger fra 2013, og en ganske annerledes historie enn The Shining. Den psykologiske grøsseren er fortsatt der, men det er nye elementer, som skiller Doctor Sleep fra Ondskapens hotell. Likevel spilles det naturlig nok så mye på klassikeren at det vel må være et must for fans av Kubricks mesterverk til at det er grunn nok til å få med seg Doctor Sleep. Filmen åpnet på andreplass i USA i helga, overraskende slått av storslåtte Midway som følger på Rjukan Kino i neste uke. Kinosjefen er spent på hvor mange unge som møter, eller om det er klassiker-fansen som møter på kino.
- Jeg tror jammen jeg må se The Shing først, bare for å ha den frisk i minne først, sier Jenbergsen.

Artikkeltags