En fars kamp for å redde sønnen

OPPDAGER SØNNENS MISBRUK: Det er faren som oppdager sønmnens avhengighet i filmen Beautiful Boy, som er en brutalt ærlig fortelling av hvordan narkotikaavhengighet setter familie, samhold og kjærlighet på de aller hardeste prøvene.

OPPDAGER SØNNENS MISBRUK: Det er faren som oppdager sønmnens avhengighet i filmen Beautiful Boy, som er en brutalt ærlig fortelling av hvordan narkotikaavhengighet setter familie, samhold og kjærlighet på de aller hardeste prøvene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag har en av Oscar-favorittene Beautiful Boy premiere på Rjukan kino. Den sanne historien om hvordan familien Sheff taklet deres eldste sønns narkotikaavhengighet. Basert på memoarer ser man den skoleflinke sønnens etterhvert rystende kamp mot rus, avrusning og tilbakefall - og likevel er det en film full av glede, håp og familiekjærlighet.

DEL

ONSDAGSPREMIERE PÅ RJUKAN KINOVi er inne i den såkalte Oscar-sesongen på kino. De beste filmene slippes når det nærmer seg at Oscar-akademiet skal måle opp hva som er det beste som er kommet av film det siste året. Det er derfor ikke tilfeldig at de siste og første del av et år prøver å taime seg inn på Academy Awards i slutten av februar. Og "Beautiful Boy" er en av filmene å regne med der. Det viste allerede Golden Globes som den utenlandske Hollywood-pressen arrangerer i starten på januar. Steve Carell spiller faren og Timothée Chalamet spiller sønnen i filmen, og begge er favoritter til å oppnå Oscar-nominasjoner.

- Suverent fortalt
Filmen tar for seg familien Sheffs, og spesielt farens determinasjon for å få sin sønn ut av et rusmisbruk. Anmelderne mener det er en suveren fortalt historie, med sterke skuespillerprestasjoner som rører langt inn i sjelen. Familiens Sheffs eldste sønn var en stjerne-elev og etterhvert en førsteklasses student, redaktør av skoleavisa og aktiv idrettsutøver, en lesehest og en talentfull tegner. Men det familien ikke visste var at han begynte å lefle med narkotika allerede da han var 12. Fra alkohol og hasj, gikk det videre til pille-popping og etterhvert som student til billig meth-amfetamin som førte til fullstendig avhengighet.

Emosjonell reise
Beautiful Boy er en brutalt ærlig fortelling av hvordan narkotikaavhengighet setter familie, samhold og kjærlighet på de aller hardeste prøvene. Filmen er basert på to ulike biografier, faren David Sheffs bestselger ‘Beautiful Boy’ og hans sønn Nics egne memoarer ‘Tweak: Growing Up on Methamphetamines’. Vondt, rystende og likevel full av glede, håp og kjærlighet, forteller filmen Beautiful Boy om rehab, ødelagte løfter og tilbakefall, så vel som faren Davids innsats for å redde sin sønn fra avhengighet. Faren var selv ikke redd for å dele en "joint" med sin sønn, noe han bittert skulle angre på seinere.

Godtroende lærere og familie
Familen var godtroende, og selv den skoleflinke Nic skjønte ikke alvoret, hverken av narko-leflinga eller at han var blitt dypt avhengig. Litt småfravær på skolen var ikke engang lærerne bekymret for. Han hadde jo så gode karakterer og mange venner. Det spesielle var at Nic skrev dagbok, noe som gir et unikt innblikk i hans egne følelser underveis, noe som ble utgitt som memoarer. De to bøkene er blitt bestselgere i USA. Filmen er også en svært nøyaktig fortalt historie, der personene i filmen ligner de ekte til forveksling.
Filmen som er regissert av Felix van Groeningen (Belgica, The Broken Circle Breakdown) er produsert av temaene bak filmsuksessene "Moonlight" og "12 years a slave", deriblant Brad Pitt, og har foreløpig fått premiere på Rjukan kino onsdag kveld og en ny forestilling søndag.

Artikkeltags