Unik gospel-dokumentar av storregissør fremkaller gåsehud hos anmelderne

UNIK OPPLEVELSE: Onsdag kan du se nesten 50 år gamle opptak av noe som er blitt musikkhistorie. Et mislykket filmprosjekt som likevel kommer på lerretet og blir en magisk opplevelse.

UNIK OPPLEVELSE: Onsdag kan du se nesten 50 år gamle opptak av noe som er blitt musikkhistorie. Et mislykket filmprosjekt som likevel kommer på lerretet og blir en magisk opplevelse.

Onsdag får du se noe som er ansett som en sensasjon på Rjukan Kino. Det er snakk om en dokumentar det ikke ble noe av - før nesten 50 år etter. Det handler om hvordan Aretha Franklin bergtok sitt publikum, og hvordan hun lagde sin besteselgende gospel-plate.

DEL

RJUKAN KINOAmazing Grace er Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins bestselgende gospel-plate med samme navn, fra 1972. Opptakene er blant annet gjort i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles, der storregissøren som nettopp var ferdig med mesterverk som "They Shoot Horses, Don't They?" og "Jeremiah Johnson - Indianermorderen", filmet Franklin i det som skulle bli en dokumentar. Men den planlagte filmen som er gjort over to helt ulike konsertkvelder ble aldri ferdigstilt – men nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike historiske materialet endelig tilgjengelig for publikum.

Tekniske problemer
Filmprosjektet ble skrinlagt på grunn av tekniske problemer, da de ikke klarte å synkronisere lyden med bildene. Prosjektet var en fiasko. Men for 12 år siden kjøpte produsenten Alan Elliott kjøpte råstoffet fra Warner Brothers i 2007, og fikk lydmannen Serge Perron til å løse synk-problemene. Jeff Buchanan klippet deretter filmen ferdig. Men nå satte Aretha Franklin seg på bakbeina. Hvorfor er ikke helt klart, selv om vi nok kan anta at hun hadde sin tvil. Det var først etter hennes død i fjor at familien inngikk en avtale med produsenten om å få filmen utgitt. «Amazing Grace» fanger opp den da 29 år gamle Aretha Franklin midt i sin storhetstid. Man får følelsen av å være i rommet og være vitne til ett av gospelhistoriens store høydepunkter, som i en tidskapsel.

To ulike konserter
Først i filmen får vi stifte bekjentskap med «King of gospel», Reverend James Cleveland, som fungerer som musikalsk leder og er den som kommuniserer med publikum under hele konserten. En karismatiker med tydelig kjærlighet til musikken og til Franklin. Koristene i Southern California Community Choir, som backer Franklin gjennom nesten hele konserten er fascinerende i seg selv, der de synger med enorm, overbevisende kraft. Når Aretha Franklin entrer salen og begynner å synge blir det rett og slett formye for endel i salen.
Kamerateamet greier å fange inn kraften i Franklins prestasjon og hva musikken gjør med både koristene, musikerne og publikum. Arethas prestefar, C.L. Franklin, holder også en kort tale underveis, og det er lett å se hans stolthet.

Rolling Stones
I klippene fra den andre kvelden ser vi blues- og gospel-elskerne Mick Jagger og Charlie Watts fra The Rolling Stones stå nølende ved inngangen før Jagger senere har flyttet seg frem til et sete like ved bandet. De gledesstrålende uttrykkene blant både publikum og kormedlemmer blir spesielt tydelig under fremføringen av sangen som filmen og plata også har fått navnet fra, «Amazing Grace». Distributøren Arthaus sikrer at du får se Amazing Grace på kino, og den betegnes som en gave til alle musikkinteresserte. Aretha Franklin leverer nemlig en skjellsettende konsert som formidler musikkens unike kraft til å bevege og berøre. Å se den på det store lerretet er en stor opplevelse, som ifølge anmeldere over hele verden går gjennom marg og bein.


Her er noen norske anmeldereaksaksjoner:
★★★★★★ «Amazing Grace» er en dypt imponerende tidskapsel, og et fantastisk dokument over Aretha Franklins enestående evne til å formidle amerikansk gospelhistorie. Man trenger ikke engang være religiøs for å få en gudommelig følelse av denne utrolige filmen.
Birger Vestmo, P3 Filmpolitiet

★★★★★★ «Det å se og høre dette underet i en kinosal, gjør virkelig sterkt inntrykk. Det kan egentlig ikke anbefales kraftig nok.» Audun Vinger, Dagens Næringsliv

★★★★★★ «En stor musikkopplevelse og et sterkt dokument over en av vår tids største stemmer (...) Dropp søndagsmøtet og gå og se Amazing Grace i stedet!» Ole Johannes Åleskjær, Vårt Land

★★★★★★ «Energisk, rørende og intenst» Erlend Loe, Aftenposten

★★★★★★ «En tidsreise av en konsert - av det helt eksepsjonelle slaget» Jon Hagene, Klassekampen

★★★★★★ «En filmperle av det helt sjeldne – himmel og hav for et tidsbilde! Se den!» Ørjan Nilsson, Bergensavisen

★★★★★ «En forrykende, gåsehudfremkallende feiring» Espen Svenningsen Rambøl, Dagsavisen

★★★★★ «En øyeblikkelig klassiker» Terje Eidsvåg, Adresseavisen

★★★★★ «En skjult filmskatt» Christian Høkaas, Kinomagasinet

★★★★★ «Ektefølt og livsbejaende» Roy Søbstad, Fædrelandsvennen

Artikkeltags