Vellykket boikott kan bety slutten for Rockfestivalen?

UNGDOMSSMELL: Etter første dag av 2018-festivalen er det bare lørdagen som kan redde et 20-årsjubileum for Rjukan Rockfestival neste år.

UNGDOMSSMELL: Etter første dag av 2018-festivalen er det bare lørdagen som kan redde et 20-årsjubileum for Rjukan Rockfestival neste år.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

- Bare halvparten så mange kom i år som i øsregnet i fjor, med mindre det skjer et under lørdag, skal det mye til at det blir noe mer, sa en skuffet Gjermund Ingolfsland sent fredag kveld. Festivalens intensjon om å nå alle, backfiret så grundig at festivalstyret nok gikk deprimerte til sengs i natt.

DEL

RJUKAN ROCKFESTIVAL KAN GÅ MOT MILLIONUNDERSKUDDUngdommen som har strømmet til på fredager tidligere uteble nesten fullstendig. Det ble solgt 15 billetter under 18 år, uten noen sammenligning det dårligste hittil. Forklaringer som ble gitt endte opp med å sentrere seg om den store aldersdebatten.
Festivalen ville teste det som skjer i andre byer, at festivaler er aldersgrensefri, men organiseres deretter.
Hensikten var å gi ungdommen et enda bedre tilbud. Istedet vendte foreldre og ungdom festivalen ryggen. Hele årskull manglet, og foreldrene med.

Etter prat med drosjesjåfører som stod i kø, klare til å kjøre både voksne og ungdommen "Hjem for en 50-lapp", som var tilbudet de hadde inngått med festivalledelsen så sent som torsdag. Istedet ble det en magrere aften for drosjenæringa enn de er vant til på rockfestivalen. En stor gjeng med frivillige som styrte promilleblåsingen for de under 18, under Vivian Mathisens ledelse, hadde nesten heller ingenting å gjøre.
- Jeg hører at politiet allerede har stoppet én hjemmefest med mindreårige, og vi har aldri hatt så lite å gjøre, konstaterte Mathisen, som heller ikke er i tvil om at det er sterke personer festivalen har satt seg opp mot.
- Vi drosjesjåfører vet at ungdom er kjørt til besteforeldre i bygda, og har havnet andre steder, sa et par drosjesjåfører. De var ikke i tvil fra deres side om at festivalen var utsatt for protest eller boikott.

- Her er det snakket mye. Festivalen reagerte for seint, og kanskje feil i forhold til stemningen som oppstod etter reaksjoner på facebook. Det har gått en vind i én retning, og det har vært sterke meningsbærere her. Vi drosjesjåfører hører hva folk prater om. Folk nekter ungdommen billettpenger fordi de synes det er for dyrt, og fordi de ikke liker at det skal værer aldergrensefritt mer enn én dag, får vi høre. Istedet har de i år kanskje havnet på hjemme-alenefester.

Ingolfsland sukker.
- Nei, hva skal vi si. Med mindre de kommer imorgen både ungdommen og de voksne, er det kanskje siste festivalen. Vi kan ikke spekulere, men vi vet jo etterhvert at vi har blitt utsatt for en aksjon, og det har hatt sin virkning. Og det har gjort at vi har vært færre i Tveitoparken den fredagen enn noen annen fredag hittil. Og da må vi i styret stille oss spørsmålet om det er verdt å gjøre dette.
Det er et tegn på at befolkningen ikke ønsker en slik musikkfestival. Noen møter hvert eneste år, men folk står ikke mannsterke opp om festivalen. Vi opplever at det skalles av år etter år. Folk ønsker ikke en stor festival. Men vi kan jo fortsatt ha et lite håp om at folk har planer om å gå mann av huse lørdag, sier Ingolfsland med et resignert smil i munnviken..

I området rundt parken var det fredag kveld omtrent fester i annenhvert hus, selv om endel av dem endte opp på festivalen i 10-tida.
Rapporten fra poltiet om ungdom stoppet på hjemme-alenefest slår tungt ned hos festivalsjefen. Det stikk motsatte av hva de har hatt som mål.
RjukanRock har aldri hatt dette problemet, men nå slår det kanskje inn med full tyngde. Hva resten av kvelden bringer, gjenstår å se. Festivalen har ikke lenger det å være stolt av. Rjukan Rockfestival er i løpet av en kveld havnet på sotteseng, og går en usikker framtid i møte hvis ikke lørdagen er tilbake mot gamle høyder. Da festivalen ble reddet var underskuddet 200.000. Mye tyder på det blir mer nå.

- Folket velger om det er liv laga. Helt klart. Og er de uenige med de som jobber rævva av seg hele året på dugnad for å lag en sommerfest, så har ikke festivalen noen sjanse. Vi har fått mye å tenke på nå, sier Ingolfsland, som likevel gleder seg over at han nettopp nå får vite at skjenkekontrollen har null å anmerke..
- Hvor mye har dere tapt ikveld?
- Nei, det veit jeg ikke. La oss si det var 800 her i år, og kanskje 4-500 færre enn ifjor i det verste øsregnet vi har hatt. Folk har også kommet ut seint. Vi har nok også svikt i drikkevaresalget, sier Ingolfsland. Prøveordningen i år var ikke gjort for å tjene penger på ungdommen. Utelukkende for å gi flere et bedre tilbud, og man regnet med mindre drikkevaresalg, men boikott var ikke festivalens villeste fantasi.

- Ja, har festivalen tapt så mye som 5-600.000 da?
- Ja, kanskje det... Det er for tidlig å si. Men vi budsjetterer med 1200 publikummere fredag, som alltid er en mye svakere dag enn lørdagen. Det kan jo hende at folk strømmer til imorra, ungdommen også, men det skal utrolig mye til for å hente inn det tapte her.
Men hjertelig takk til alle som kom ikveld oppe i alt dette!
En av Hardhaus-gutta, drangedølen Vidar Heldal, avbryter og takker for kvelden.
- Det har vore fantastisk. Leit at det kom så få, men sånt gjæng opp og ned. Sånn e' det av og te. Det har vært helt strålende fra fra start til mål. Jeg må berre sei det igjen, eg elskar Rjukan, sier Heldal, som tidligere har spilt en rekke ganger i by'n, bl.a. med Come Taste The Band.

Det er en behersket festivalsjef, som likevel ikke klarer å skjule skuffelsen når han bombarderes med spørsmål.
- Ja, hva var det politiet sa? De støtter tanken Vår analyse av dette stemmer ganske bra. Det står jeg inne for ennå. Det må en holdningsendring til. Den har vi starta, men det blir nok ikke Rockfestivalen som driver det videre. Så får man vel den fyllefesten man ønsker seg, sier Ingolfsland, som selv er tidligere politimann, også lokalt. Så tar han turen for å se Painkiller som går på scenen som fredagens sisteband, for å rocke av seg kveldens kapitale skuffelse..
- Vi får se om det er noen igjen der ute, changeover'n har tatt for lang tid, mener festivalsjefen.
Han kan konstatere at det er flere i parken nå seinkveldes enn under regnværet i fjor i alle fall. Her må man ta de plussene man får.

Artikkeltags