Gå til sidens hovedinnhold

Rjukan trekkspillklubb runder 40 år

Rjukan Trekkspillklubb blei starta i Rjukanhusets garderobe en januardag i 1981. Hele 32 interesserte hadde møtt opp, og det var mer enn nok til å starte en klubb.

Rjukan Trekkspillklubb hadde da ligget nede i cirka ti år etter at Sigmund Lind i 1961 starta klubb. Han hadde før det avholdt trekkspillkurs hvor ganske mange lærte seg kunsten å spille. Trekkspillklubben holdt det gående i cirka ti år med øvelser på Mårvang til det hele smuldra bort på grunn av laber interesse.

32 aktive

Så i 1980 satte Roar Knutsen og Bjarne «Esso» Bråthen seg ned for å lufte muligheten om å starte klubben opp igjen da Det var en del i Tinn som hadde og som spilte trekkspill. Ideen ble til virkelighet og i fra januar 1981 til dags dato har klubben vært i gang med øvelser hver mandag. Fra en start på 32 aktive har det skrumpa inn til å være sju i dag.

Det første årsmøte i den nye klubbens historie ble avholdt i 1982. Klubbens første formann blei Kjell Bakstad, et verv han hadde helt til 2010. I det hele har det aldri vært problemer når det gjelder verv til styret. Det har som regel blitt gjenvalg over hele linja. Fra Kjell gikk av har Olav Lauluten overtatt formannsklubba og har den fortsatt.

Årlige treff

En trekkspillklubb trenger en for å passe på at en starter og slutter på likt. Roar Knutsen var første musikalske leder, og da han ga seg overtok Odd Terje Mathisen som fortsatt har dette vervet. Det kan legges til at Odd Terje har vært med siden Sigmund Lind starta kurs rundt 1960. Enhver klubb – også trekkspillklubben- er med på mye forskjellig. Det er ikke her mulig å fortelle alt vi har vært med på, men årlige trekkspilltreff i Heddal og Sauland Trekkspillklubb har blitt en vane. En tur eller to i året til Ramnes Trekkspillklubb har også vært på programmet. Men denne klubben er nå lagt ned.

CD og kassett

Det årlig høstarrangementet til Rjukan Radiumforening har også vært et fast oppdrag. Her har vi spilt hvert år og i tillegg betalt foreningen for å spille. På Radio Rjukan bytta vi på å være programleder for programmet «Hæla i taket». Dette var noe vi gjorde i noen år. En periode arrangerte vi mandags dans på Kinokafeen Dette ga penger i kassa i form av kaffe og loddsalg. Det har også blitt tid til innspilling av både kassett og CD. Kassetten ble spilt inn på Rjukan stadion med Erling Zapffe som teknikker. CDen ble spilt inn i studio til Torbjørn Kittelsen. En vise har fulgt klubben i alle disse årene – nærmest blitt en kjenningsmelodi - nemlig «Drømmen om Elin».

Inviterer nye medlemmer

Selv om vi nå bare er sju aktive medlemmer, ser vi fremover Det var meningen at vi skulle markere jubileet ved å finne på noe i lokalmiljøet, men det er vanskelig å få til i disse koronatider. En får håpe det snart retter seg. Vi har også meldt oss til dansespilling på landskappleiken som heter planen skal arrangeres her i Tinn til sommeren. En ting er i hvert fall sikkert - Klubben vil bestå selv om det til tider har blitt litt lenge mellom øvelsene. Klubben vil også benytte anledningen til å takke våre støttemedlemmer for hjelp og støtte. Helt til det siste har vi en bønn til deg som spiller eller har spilt spill trekkspill: Vi trenger deg her hos oss. Vi møtes mandager fra klokka 18.30 på Rjukan stasjon.