Kampen om vindusplassen

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra mandag 2.februar 1942 fikk Køhn bokhandel på Rjukan streng beskjed om å sette et bilde av Quisling og en stabel med hans bøker i vindusutstillingen.

DEL

I lokalene til Rjukan Libris har det vært drevet bokhandel sammenhengende i over hundre år. I de fleste av disse årene drev familien Køhn bok- og papirhandel her. Når dagens drivere er ferdig med oppussingen er målet å få bilder og minner fra tidligere tider opp på veggen. Tidligere i sommer fikk de et brev som er en sterk kandidat til å komme opp på den veggen - kopi av et brev som gir et innblikk i kontrollen og direktivene som nazi-myndighetene førte under krigen. Det var etterkommere etter de tidligere eierne som overrakte brevet som er datert 26.januar 1942.

Brevet er en instruks til alle landets bokhandlere sendt ut av «Kultur- og Folkeopplysningsdeptartementet» sitt Litteratur og Bibliotekkontor.

Her heter det :

Til landets bokhandlere

Departementet har truffet følgende bestemmelse : Mandag den 2.februar skal i samtlige bokhandlerforretninger sitt vindu disponeres til utstilling av følgende:

-Billede av N. S fører, Vidkun Quisling.

-Det norske flagg

Følgende bøker:

Boken om Vidkun Quisling

Quisling har sagt I – II

Vidkun Quisling : For Norges frihet og selvstendighet

Russland og vi

Quislingsaken

Utstillingen skal arrangeres på en verdig og smakfull måte.

Det vil bli kontrollert om bokhandlere etterkommer denne bestemmelsen.

Billede av N.S fører vil bli tilstillet bokhandlere direkte fra N.S Propagandaledelse.

Under har Willy Køhn skrevet med fyllepenn «Mottatt 28.1 42»Historiker Tormod Christiansen, som har forsket mye på 2.verdenskrig, sier brevet er en del av NS-regimet sitt forsøk på omdanne Norge til en ettpartistat under tysk overherredømme.

- Det er ikke tilfeldig at bokhandelen på Rjukan får dette brevet i slutten av januar 1942. Bare noen dager senere skulle den såkalte «Statsakten» finne sted på Akershus festning. Her innsatte Josef Terboven, Hitler-Tysklands rikskommissar i det okkuperte Norge Vidkun Quisling, fører for Nasjonal Samling, som «ministerpresident» i landet - altså en slags statsleder i landet. Quisling satte også opp en «nasjonal regjering» godkjent av Terboven. For NS var det viktig å bygge opp rundt bildet av Quisling som en nasjonal leder. Nå skulle han ta over mer av styringen i Norge, men i realiteten var det mer en symbolsk overtakelse. Tyskerne beholdt det meste av kontrollen, påpeker han.

Aftenposten – som var underlagt sensur - skrev følgende på forsiden: «1. februar 1942 større enn 17. mai 1814 – større enn 7. juni 1905.»

- Mye skjedde i disse januardagene. Den norske regjering i London sendte ut en provisorisk anordning 22. januar 1942 der medlemskap i partiet ble erklært straffbart, forteller Christiansen.

Året i forveien hadde RA og halvparten av landets aviser blitt forbudt. Kinoene ble sensurert. Bokhandlere og biblioteker måtte fjerne en rekke bøker som ikke var i tråd med den nazistiske lære.


- Jøssingene på Rjukan hadde i går en stor dag

En butikk på Rjukan ga i 1942 blaffen i NS-forordningene om butikkutstillinger. Da ble det bråk.

Det nazi-kontrollerte Rjukan Dagblad lot seg irritere over «et lite arrangement med «Den kongelige norske ..» i et butikkvindu på Rjukan i mai 1942.

Under krigen ble det viktig for mange å vise sin motstand gjennom symboler, som binders i jakkeslaget - et symbol for samhold- og blomst i knappehullet når kongen hadde bursdag. Røde toppluer var forbudt, men også andre hodeplagg provoserte de nye myndighetene. Det fikk ansatte i en butikk på Rjukan erfare. De viste sin nasjonale holdning ved å legge ut matrosluer i vinduet hvor båndet med «Den norske kongelige marine..» var godt synlig.


Faksimile Rjukan Dagblad 1942

Faksimile Rjukan Dagblad 1942


RDs redaktør fulgte opp med en syrlig kommentar:

«En kan kanskje gå ut fra at hele arrangementet var kommet istand utelukkende på grunn av tankeløshet – en får i allefall håpe det – men det er falt i god jord. Jøssingene på Rjukan hadde i går en stor dag. Det sies at begivenheten blev feiret i går kveld»

Det kommer ikke fram hvilken butikk dette gjaldt, men kanskje noen av leserne vet ?


Artikkeltags