Husker du disse røde stolene?

Klasse: Entusiastene i Papirhuset teater så verdien av 1930 stolene fra Verdensteateret. Daglig leder Tirill  Engelstad  forteller at stolene har blitt et varemerke for teaterhuset.

Klasse: Entusiastene i Papirhuset teater så verdien av 1930 stolene fra Verdensteateret. Daglig leder Tirill Engelstad forteller at stolene har blitt et varemerke for teaterhuset.

Artikkelen er over 1 år gammel

For 30 år siden fikk Papirhuset Teater de gamle kinosetene til Verdensteateret på Rjukan . For teaterhuset i Tønsberg har stolene blitt et varemerke. Nå skal de pusses opp for 1,2 millioner kroner.

DEL

-Disse flotte stolene har blitt en del av husets sjel. De er høyt elsket. Ikke snakk om å kaste de ut av teatersalen, sier Tiril Engelstad, daglig leder i Papirhuset Teater.

Hun leder et populært teaterhus i den nye hovedstaden til storfylket Telemark-Vestfold. I mange ti-år bygget som huset Tønsberg Papirindustri. Arbeiderne her produserte blant annet alle konvoluttene til 1905-avstemningen om Norge skulle forbli i union med Sverige. For 30 år siden fant noen entusiaster ut at de kunne innrede et teater i en del av de tomme lokalene. De fikk nyss om at Tinn kommune var i ferd med å kaste ut de gamle kinosetene på Verdensteateret. I 1990 kom de oppover med lastebil for å hente de røde klappstolene fra 1930. Stolene ble kjøpt inn den gang nye Folkets Hus skulle innredes. En av de største og flotteste hus arbeiderbevegelsen til da hadde bygd i Norden.

Verdenarvkoordinator Øystein Haugan synes det er flott at stolene er tatt vare på.

- I perioden 1989-90 kjøpte kommunen det nedslitte huset av LO i Tinn. En storstilt oppussing ble satt i gang. De 340 stolene ble tatt ut. Heldigvis tok teatergjengen fra Tønsberg av seg de gamle stolene, sier han.

- Vi hadde fått regionale midler til å bygge en moderne kino, konsert og teatersal. Blant annet var det et krav at salen skulle ha universell utforming – tilpasset ulike brukergrupper. Antall seter skulle ned blant annet var det et sterkt ønske å få bedre plass til beina og et moderne innsyn på kinoen. Gulvet fikk en annen helning slik at en også fikk med seg filmen selv om det satt en høy kar foran deg, forteller han.

Engelstad forteller at de har spart og samlet inn penger til rehabiliteringen av stolrekkene i mange år.

- Det koster 1,2 millioner kroner å sette stolene i salen og noen vi har i reserve i stand igjen. Vi kunne kjøpt nye til langt billigere sum, men det er ikke noe alternativ. Folk forventer å få sitte i disse setene når de ser en forestilling her, sier hun.

- Skinn?

- Jeg trodde også det, men det viser seg å være av skai. Mer solid enn det vi i dag forbinder med skai. Stoppingen er av naturmateriale, ikke noe skumgummi her. Virker som det er brukt hestehår på en del, mens andre seter har et fibermateriale vi er litt usikre på, sier hun.

Savner du følelsen av å sitte i disse stolene?

Da er det bare å få med deg en forestilling neste gang du er i Vestfold.


Artikkeltags