Jakter på fotominner fra påskeutfart og billigturer til Rjukan

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Forfatter og journalist Trond Lepperød (51) leter etter gode bilder til ny bok om reiseminner med Rjukanbanen og fergene og er særlig på utkikk etter bilder som kan dokumentere Rjukan som reisemål i tiårene da Rjukanbanen hadde persontrafikk.

DEL

Rjukan har alltid vært en reise verdt, og det er særlig bildene til de som kom som turister jeg nå er ute etter, vanlige amatørbilder som kanskje finnes i private album, sier Lepperød. Han vil spørre seg for både på Rjukan og andre steder etter slike bilder. Billigturene som første gang ble arrangert på 1930-tallet er ett eksempel han trekker fram. Da satte NSB opp tog fra Oslo, Drammen og Brevik og sendte hundrevis av deltakere på rimelig dagsutflukt til Vestfjorddalen for å skue Gaustatoppen, Rjukan by med Såheim kraftstasjon og taubanen og Vemork med hydrogenfabrikken. En av disse turene fant sted søndag 7. august i 1932. Da fylte deltakerne opp hele ti passasjervogner på vei til Tinnoset og den ventende fergen. «Blandt deltagerne rådet der en stor tilfredshet med turen og det glimrende arrangement, og vi håper jernbanen vil fortsette med disse billigturer som nu er blitt så populære», het det i et referat fra den gangen. Et annet eksempel han nevner er påskeutfarten. Fra de som opplevde dette på nært hold har vi tidligere fått beskrevet hvordan påska var en av de travleste periodene i året for Rjukanbanen når det gjaldt persontrafikken. Da kunne det være kaotiske tilstander med ski og påsketurister på stasjonen. Det jeg er interessert i er bilder eller andre ting, kanskje annonser eller brosjyrer, som kan dokumentere noe av dette, sier Lepperød. Trond Lepperød er til daglig nyhetsjournalist i nå Amedia-eide Nettavisen i Oslo, men har tatt med seg interessen for Rjukan-historien siden han jobbet i Rjukan Arbeiderblad fra 1987 til 1995. Han ha stått bak flere bokutgivelser med lokalhistorie på Maana forlag, blant dem Bjørg W. Johansens bok «Min verdensarv» i 2015, Joar Tranøys «Slusk og syndikalister» om anleggstida på Rjukan i 2016 og novellesamlingen «Historier om det som var» av Ottar Jakobsen i 2017. Sammen med Gary Payton har han tidligere skrevet og gitt ut to titler om Rjukanbanen, «Rjukanbanen - på sporet av et industrieventyr» i 1995 og «Reisen med Rjukanbanen» i 2010. Manusarbeidet til det nye bokprosjektet er i sluttfasen.


FOTOALBUMET: «Til Rjukan» står det skrevet i fotoalbumet fra 1948 under dette bildet tatt av Thorleif Mathisen fra Larvik. Det er bilder som dette - tatt på eller på vei til Rjukan - Trond Lepperød nå etterlyser.

RJUKANPATRIOT: Trond Lepperød er til daglig nyhetsjournalist i nå Amedia-eide Nettavisen i Oslo, men har tatt med seg interessen for Rjukan-historien siden han jobbet i Rjukan Arbeiderblad fra 1987 til 1995.

Artikkeltags