Gå til sidens hovedinnhold

Rjukans idrettshistorie skal mellom to permer - nå samles minnene inn

- Vi håper å få tilgang til bilder, gjenstander og historier om rjukanidretten i private samlinger, så boka og utstillingen blir så bra som mulig, sier RIL-leder Einar Rist, Tom Nilsen og Brit Wesseltoft.

Det er fart i sakene når Rjukan IL og Rjukan historielag samarbeider. Trioen som står i spissen for innsamlinga av rjukanidrettens historie håper på hjelp fra tinndøler, ja også de som er utflytta, som måtte sitte på private bilder og historier, og gjerne også ting som kan stilles ut i sommerustillingen som skal komme i forkant av at boka om idrettens historie kommer ut. Mye finnes allerede i Norsk Industriarbeidermuseums arkiver, etter at RIL for et par års tid siden leverte sine arkiver dit. Nå har Tom Nilsen og Einar Rist brukt atskillige timer på å få et overblikk over hva som finnes, og det er ikke lite. Men det er fortsatt langt unna komplett.
- Nå håper vi at folk som sitter på private bilder og samlinger tar kontakt, slik at vi kan få, låne eventuelt kopiere bilder som er interessante for historien, enten utstillinga eller boka, sier Tom Nilsen som er redaktør for bokverket, og som fører den endelige versjonen i pennen.

- Ta kontakt!
Det er Rjukan IL som har eierskapet til utstillingen og boka, men initiativet kom fra Britt Wesseltoft og Torbjørn Myhre da de ville lage utstilling om idretten ifjor. Nå blir det 2021 istedet.
-Vi har allerede fått vite om interessante ting til utstillingen, som lokalt laget skismøring, turndrakter, premier og gamle ski, men vi er interessert i tips om andre ting også, sier Britt Wesseltoft som står for utstillingen med god faglig hjelp bak seg.
- Vi vet det finnes mye i de tusen hjem, og vi håper å få tips om unike deler av historien, ikke minst i bildeform, og vi lover å ta godt vare på det, og levere tilbake det vi ikke får til arkivet, sier RIL-leder Einar Rist.
- De kan ta kontakt med en av oss, eller en av de som jobber i gruppene, men aller helst ser vi at det går igjennom oss, sier Rist, som håper at de får tak i noen blinkskudd av noen bilder.
- Vi er også interessert i nyere ting. Eller ting om Stiftelsen Rjukan Idrett. Vi har færre bilder i arkivet enn vi gjerne skulle hatt, sier Rist, som gleder seg til den videre jobben.
- Det er veldig interessant!

- Alt er interessant
- Vi kan ikke love at alt vi får inn kommer med, men alt er interessant. Det dreier seg om en viktig del av historien til byen og verdensarven. Rjukan har en rik historie, og dette blir historien om breddeidretten, men også om toppene. Det er ikke få Norgesmestre og utøvere som gjorde seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt, men vi satser på vi skal få et bredt bilde av historien, og for idretter som ikke var en del av Rjukan IL, sier Nilsen, som nevner f.eks. motorsport og fluekasting.
- Vi er interessert i alt som dreier seg om idrett, og vi håper jo å få hånd på bilder som viser idrettene, spesielt de idretten som er mindre kjente, og som ikke har vært i drift i RIL på mange år. Skøyter, hopp, bryting, boksing, bordtennis, badminton eller tennis. jeg kunne nevnt mange flere, men vi håper kort sagt å få tips om alt mulig, sier Nilsen.
Arbeidet går fortløpende, så det er ingen grunn til å vente, dersom noen vet de har noe.
- Jeg har fått inn bilder som hang på veggen, men det meste ligger nok i album eller i skuffer, tror Rist. Nå håper han at flest mulig tar en ekstra titt, eller tipser om noen de vet sitter på materiale fra sin egen tid i idretten, enten som utøver, trener, familie eller tilskuer.