Jeg skriver dette innlegget på vegne av flere, nemlig brukerne av tjenesten. De som ikke verken roper høyest eller vanligvis skriver leserinnlegg. De sårbare, de som er redd for og trå feil, si noe galt og ofte har mer enn nok med og bare stå opp, stelle seg og komme seg på dagsentetet. De som sikkert noen ville omtalt som både late og lite samfunnsnyttige dessverre.

For et par år siden var Tinn kommune så heldig at de fikk ansatt kommunepsykolog, etter at dette ble pålagt som en del av kommunehelsetjenesten. Vi måtte riktignok dele han med Hjartdal kommune, men bevares, det går fint. Jeg lurer ofte på om de som sitter i kommunestyret har noen som helst anelse eller interesse for hva et kommunalt psykiatritilbud innebærer med mindre de har hatt bruk for det selv, eller noen av deres nærmeste.

Jeg har aldri sett f.eks. Vidar Stang, som leder av helse-og omsorgsutvalget i kommunestyret ta seg en tur innom dagsenteret og hilse på brukerne. Du må bare ta deg en tur for vi verken sparker eller slår, kanskje du til og med blir tilbydd en kopp kaffe.

Siden du tilhører posisjonen, som synes det var forsvarlig og kutte i bemanningen nå som vi hadde fått ansatt kommunepsykolog som noe av begrunnelsen for kutt.

Kommunepsykologen har lite eller nærmest ingenting med verken dagsenter eller poliklinikken i Storgt 7 og gjøre bortsett fra at han har kontor der og jobber med pasienter, fortrinnsvis barn og familier som ikke har noen tilknytting til det andre i psykiatritjenesten der bortsett fra det faglige og kollegiale.

Det er godt og vite at han gjør det for det er virkelig noe som trengs i alle kommuner.

Da stillingen på dagsenteret ble tatt tatt vekk så måtte to av de psykiatriske sykepleierne på poliklinikken dekke opp som bemanning der i tillegg til og ta hjemmebesøkene hos de som trenger det. Dette i tillegg til timeavtalene på poliklinikken.

All ære til dere to fantastiske damer som flyr beina av dere for og prøve og få kabalen til og gå opp. Nå i sommer, med en ansatt langtidssykemeldt og ferieavvikling, ser i hvert fall jeg som mangeårig bruker av dagsenteret, at tilbudet om samvær på dagsenteret har blitt dårligere og mange holder seg unna fordi de trenger en person som er der utenom brukerne for og få kontinuitet og utbytte av det tilbudet det er ment og være.

Det kommer ingen vikarer når et allerede sårbart system blir enda mer sårbart for og si det sånn. Fra neste uke er det tre uker stengt på grunn av ferie, noe som ikke er noe annerledes enn tidligere år, men i år noe mer spesielt da det generelt har blitt et mye dårligere tilbud hele året.

Dette innlegget er overhodet ingen kritikk til de ansatte verken i psykiatrien eller helsesjef. Det er en forklaring på hva som har skjedd til etter min mening, uvitende politikere og andre som ikke kjenner så godt til psykiatritjenesten.

Satse på psykiatrien er bare ord og har ikke rot i virkeligheten.

Jeg foreslår at politikere begynner og prate med brukere av tilbud neste gang de ser seg nødt til og kutte en stilling.

Konsekvensene kan bli større enn dere tror. Det som ser fint ut i budsjettene er svært sjelden bra for de det går ut over.

Regner ikke med noe svar, da jeg har forstått det slik at politikerne i Tinn har svært lang sommerferie, men man lever jo i håpet.

På vegne av meg selv og flere brukere

Åse Bjørnsdatter Buberg