Bunadskledd Vedum i fødestuekrangel med Solberg

Sp leder Trygve Slagsvold Vedum med bunad  under Stortingets muntlige spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sp leder Trygve Slagsvold Vedum med bunad under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Rana Blad) Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaster seg på bunadsbølgen og langer ut mot regjeringens fødestuenedleggelser. – Dere la ned flere, kontrer statsministeren.

– Ingen i Oslo ville akseptert å måtte reise helt til Otta for å føde, sa Vedum, for anledningen ikledd valdresbunad, da statsministeren stilte i Stortingets spørretime onsdag.

Tidligere denne uka var hun i Sandnessjøen, Vega og Brønnøysund, der hun ble møtt av aktivister i samme bekledning som Vedum. De ville ha svar på hva som skjer med fødetilbudet i Helgeland etter at en ekspertutredning konkluderte med at Helgeland bør ha ett sykehus, og at det bør ligge i Mo i Rana.

I så fall blir sykehusene i Mosjøen og Sandnessjøen lagt ned.

– Stor risiko

Vedum mener denne typen nedleggelser i ytterste konsekvens kan sette mor og barns liv i fare.

– Tall og forskning viser at antall kvinner som føder utenfor fødestuer og sykehus, er doblet på 15 år. 500 fødsler i året skjer ufrivillig utenfor sykehus, selv om vi vet at ikke-planlagte fødsler utenfor sykehus har tre ganger så høy risiko for at barnet dør, sa Vedum fra talerstolen på Stortinget.

(Saken fortsetter under bildet)

Statsminister Erna Solberg sjekker bunaden til  Sp leder Trygve Slagsvold Vedum etter  Stortingets muntlige spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg sjekker bunaden til Sp leder Trygve Slagsvold Vedum etter Stortingets muntlige spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

– Samtidig er forskningen så tydelig på at avstand er det som er avgjørende om fødselen går bra eller dårlig, og ikke størrelsen på fødeavdelingen. Kan Erna Solberg akseptere at det er stadig flere som føder utenfor institusjon og at utviklingen går i feil retning? ville han vite.

– Kutter blodtilførselen

Sykehusopprøret startet for en drøy måned siden i Kristiansund, der gruppa som kaller seg Bunadsgeriljaen kjemper for å bevare fødetilbudet ved byens sykehus.

I løpet av kort tid har opprøret spredd seg videre, og til nå har Bunadsgeriljaen fått hele 40.000 medlemmer i Facebook-gruppa si. Blant de ferskeste er Sp-lederen selv, som formelt ble tatt inn i varmen onsdag.

Under spørretimen viste Vedum til et åpent brev til statsministeren fra bunadskollega Catrine Holen. Hun mener Høyre-slagordet «Vi tror på Norge!» er et paradoks med tanke på det som skjer ute i distriktene.

– Å kutte blodtilførselen til distriktet er ikke å tro på Norge. Så vi spør deg i dag, hvordan kan du tillate at dette skjer?

– Bedre tilbud

I sitt svar til Vedum innledet Solberg med å merke seg Vedums bekledning.

– Jeg er helt enig med representanten i at bunad er et vakkert plagg, og jeg ser at i anledning 8. mai har representanten kledd seg opp, sa hun.

Deretter gikk hun til motangrep.

(Saken fortsetter under bildet)

Anna Johansen med Evlyn og Torill Hoem Ringsby med Jakob på armen,  står utenfor stortinget mandag sammen med bunadsgeriljaen. En markering mot nedleggelse av sykehus i Norge.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Anna Johansen med Evlyn og Torill Hoem Ringsby med Jakob på armen, står utenfor stortinget mandag sammen med bunadsgeriljaen. En markering mot nedleggelse av sykehus i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

– Under de rødgrønne nedla man Rjukan, Steigen, Orkdal, Nordfjord – en rekke fødeavdelinger og fødestuer. Tallene Vedum viser til, tar også med seg hele den rødgrønne regjeringstiden, sa statsministeren.

Hun mener fødselsomsorgen har blitt bedre under dagens regjering.

– Den norske fødselsomsorgen har blitt bedre de siste årene, ikke dårligere. Det er færre komplikasjoner, bedre følgetjenester tidlig og det er langt flere jordmødre per fødende nå enn tidligere på grunn av en tydelig og klar satsing, sa Solberg.

Fortsatte i vandrehallen

Diskusjonen om sykehusnedleggelser fortsatte i Vandrehallen på Stortinget. Da journalistene skulle snakke med Solberg sto Vedum til enhver tid i bakgrunnen med bunaden sin. Til slutt arrangerte Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter (H) et felles bilde av de to.

På gjentatte spørsmål om hun har tatt innover seg alvoret i bunadsopprøret, viser Solberg til at lokalisering ennå ikke er avgjort ved mange av de aktuelle sykehusene.

– Dette dreier seg ikke om sentralisering, men om lokalisering mellom ulike steder. For eksempel på Helgeland, der diskusjonen dreier seg om hvor på Helgeland de ulike helsetilbudene skal ligge. Der er flere alternativer oppe, og vi utelukker ingenting, heller ikke at det kan være flere enn ett sykehus, sier Solberg.

(©NTB)

Artikkeltags