Gå til sidens hovedinnhold

Siste scene av Kampen om Narvik er spilt inn

Etter å ha vært i opptak i Narvik og omegn siden 12. april, ble den siste scenen til «Kampen om Narvik» omsider spilt inn denne uken.

(Fremover)

Det opplyser Nordisk Film i en pressemelding.

Spenning

Storfilmen «Kampen om Narvik» rakk syv dager med opptak på Rjukan i mars i fjor, før koronaen sørget for full stopp av videre innspilling.

Det lyktes Nordisk Film å få startet opp igjen og gjennomført alle innendørsscener i april samme år i og rundt Oslo. Det ble også skutt enkeltscener utendørs på Rjukan og i Drammen der det finnes miljøer som er tidsriktige og intakte.

– Vinteropptakene i Narvik måtte utsettes ett år som følge av karantenetiltak og mangel på snøen, som var helt essensiell for å spille inn scener fra vinterkrigen.

– Det har hele veien knyttet seg stor spenning til om det ville være mulig å gjennomføre opptakene innenfor gjeldende retningslinjer med tanke på smittevern denne vinteren. Lettelsen var derfor stor da tiltakene havnet på et nivå der nytt forsøk på innspilling i Nord var mulig, heter det i pressemeldingen.

– Uvurderlig hjelp

Teamet sender en spesiell takk til kommuneoverlegen i Narvik som beskrives som vært svært viktig for produksjonen. Sverre Håkon Evju og beredskapsleder Iris Bartholsen har samarbeidet tett med Nordisk Film sine folk under oppholdet i Narvik.

– Når man flytter et apparat på denne størrelsen fra en rød sone til en grønn sone, må man tråkke så varsomt og her har vi fått uvurderlig hjelp både i forkant og under innspillingen. Vi var også helt avhengige av at alle våre samarbeidspartnere stilte seg bak krafttaket det har vært å starte opp produksjonen for tredje gang, og det gjorde de, siteres produsent Live Bonnevie i meldingen.

Nordisk Film opplyser om stor spenning om hva slags vær produksjonen ville få og om det ville bli nok snø til å yte vinterkrigen rettferdighet.

Les også

Rune om filmrollen: – Det er artig å se hvor proft og ordentlig det gjøres

– Det så stygt ut en stund med mye regn, men produksjonen hadde værgudene med seg og fikk et solid snøfall de siste dagene før opptak. Men heldigvis ikke mer snø enn at det også var mulig å få tatt bildene som trengtes for å fullføre våropptakene på Vassvikkaia.

Suksessfaktor

– En annen viktig suksessfaktor var alle gode, lokale hjelpere som stilte opp for produksjonen på ulike måter gjennom hele innspillingsperioden, ikke bare i Narvik og omegn, men fra store deler av regionen, heter det.

Les også

Roy-Idar får en viktig rolle når filmen spilles inn: – Fint å kunne bidra

– Vi har møtt en fantastisk velvilje fra alle i lokalmiljøet gjennom hele innspillingsperioden og det har gitt både meg og resten av teamet et uvurderlig ekstra gir under opptakene. Jeg er takknemlig for å ha fått muligheten til å filme Nord-Norge i april og mai, når lyset og landskapet er på sitt aller vakreste. Samtidig har jeg tenkt mye på de som kjempet for en frihet vi i dag tar for gitt, sier regissør Erik Skjoldbjærg.

Også fra produsentene sitter superlativene løst etter opptakene i nord:

– Storfornøyd

– Det er en stor lettelse ha kommet i mål med innspillingen og vi er storfornøyd med filmmaterialet vi tar med oss videre til sluttarbeid på filmen. Vi vil varmt takke alle som har deltatt som statister og ikke minst alle lokale hjelpere som virkelig har stått på for å hjelpe oss med å få filmen i havn under uvanlige omstendigheter.

– Uten dere hadde vi aldri klart å fullføre dette arbeidet, sier produsent Aage Aaberge, som nå retter fokus på etterarbeidet, der alle spor av 2021 skal erstattes av koloritt fra 1940.

Les også

Skal «viske ut» 2021 fra «Kampen om Narvik»

Kommentarer til denne saken