- I dag fikk jeg denne mailen - svindelforsøk - sikkert flere som mottar denne nå i disse tider - det er snart skatteoppgjør, advarer Gro Synnøve Brekka.

Rjukan Arbeiderblad kjenner til flere som har fått denne eposten. Slike typer svindelforsøk er det mange av i mars når skattemeldingen kommer og på denne tida av sommeren når skatteoppgjøret kommer. Da kommer det en bølge med svindelforsøk, med Skatteetaten som påstått avsender. Svindelforsøkene foregår gjennom eposter eller tekstmeldinger som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret

Tidligere i år advarte sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, Ragna Fossen, mot denne typen svindel.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure, dette er svindel! Det sier sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, Ragna Fossen.

Er du i tvil om informasjonen er ekte, gå direkte til Skatteetaten.no og logg deg på der. Da vil du under «Min side» finne korrekt og oppdatert informasjon om skatten din. Alternativt kan du logge på altinn.no for å se om du har meldinger fra Skatteetaten.

– Vi opplever flere ganger i året at skattytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster eller SMS som har til hensikt å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier Fossen.

Hun påpeker at heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kunnskapen i befolkningen generelt forbedret.

- Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker, sier sikkerhetsdirektøren.