Austbygde myldrer med liv, og hvert år fylles Sandviken camping opp med feriegjester og lokale. Nå snuser noen utenbys fra på muligheten for å etablere en skatepark ved den populære campingen.

Forelsket seg i Tinnsjøen

Det er Pieter Hulleman fra bedriften Betongpark AS som måtte stoppe og se da han kjørte forbi Sandviken. Han har senere vært i kontakt med kommunen flere ganger, men ikke så mye har skjedd.

- Altså, det vi har sett er at når en slik skatepark blir etablert, blir det en hel attraksjon. Jeg kjørte tilfeldigvis forbi området en dag, og bråstoppa nesten, plassen er jo helt perfekt, utbryter Pieter Hulleman.


En ny type turisme

Betongpark AS har laget mange installasjoner til glede for alle aldre. Betongparken i Kragerø har blitt en stor suksess, og Hulleman håper han kan få til det samme i Tinn. Skateparkene er kraftige og krever lite vedlikehold, i motsetning til ramper som er laget av tre. Det kan snowboarder og skateboard-elsker Stian Stubb skrive under på.

Restaurerte gammel rampe

- Da jeg flytta hit for 6 år siden så jeg rampen på Sandviken, og spurte på Facebook hvem den tilhørte. Svaret jeg fikk var at den tilhørte den gamle skateklubben, men den er ikke aktiv lenger. De hadde en konto med litt penger på, og da fikk Austbygde utviklingslag muligheten til å bytte ut noen plater, forklarer Stubb.

Rampen på Sandviken er laget av tre, og krever mye vedlikehold. Klimaet er tøft for treplatene, og den forfaller fort når den ikke aktivt blir passet på. Stian tar et blikk over den gamle skaterampen, og fortsetter;

- Denne plassen er egentlig helt perfekt. Betongpark har arkitekter som konstruerer ramper tilpasset hvert område, og jeg tror virkelig at dette vil være bra for Tinn, sier Stubb.

En betongpark kan stå i 25-30 år uten vedlikehold, og tåler alt mulig vær og tær. Det er ikke nødvendigvis bare skateboard man kan trille på - mange unge har fått øynene opp for rulleskøyter.

Attraksjon og folkehelse

Vivian Mathisen i Tinn kommune er veldig positiv til betongparken, men forteller at pengene ikke strekker til.

- Dette hadde vært et fantastisk tilskudd for kommunens barn og unge. Det blir en installasjon som kan brukes året rundt av folk i alle aldre. Det blir et nytt møtepunkt. Problemet er at en slik betongpark koster mye penger, understreker Mathisen.

For å etablere en slik betongpark er det nødvendig med tilskudd, sponsing av foreninger og en motivert lokalbefolkning.

- Det finnes så klart mange muligheter, og organisasjoner man kan søke om tilskudd til. Tinn kommune er for eksempel medlem i tilskuddsportalen, som er en flott ressurs for slike prosjekter, fortsetter Mathisen.

Skateklubben på Rjukan er kanskje lagt til side, men den hadde nok gnistet tilbake til liv hvis en helt ny betongpark dukker opp ved Sandviken. Kanskje med Stian Stubb i teten?