Gå til sidens hovedinnhold

Sonja Wigert var trippelagent og innyndet seg hos Reichskommissar Terboven

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er litt av en historie som du kan få inn blikk i på Rjukan kino nå. Filmen Spionen forteller om det farlige spillet Sonja Wigert bega seg inn i, og hovedrollen som Sonja har Ingrid Bolsø Berdal.

PREMIERE PÅ RJUKAN SØNDAG

Den uhyre fascinerende historien om skuespillerstjernen som fungerte som spion under andre verdenskrig fortjener stor oppmerksomhet. Ingrid Bolsø Berdal har tatt turen hjem fra Hollywood for å spille Sonja, som jo var født på Notodden og ble filmstjerne. Thrillerdramaet er regissert av Jens Jonsson, manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg, som står bak mange norske storfilmer. Filmen forteller historien om hvordan filmdivaen i Norge og Sverige ble viklet inn i et farlig dobbeltspill mellom svensk etterretning og nazi-ledelsen. Hun skal også ha gitt inforamsjon til nordmennene, men ble ikke tilgodesett for det under rettsoppgjøret etter krigen.

Ble spion for faren?
Det var trolig for å redde faren fra tyskernes fangenskap på Grini at Sonja Wigert engasjerte seg i den norske motstandsbevegelsen fra 1941 og i 1942 lot seg rekruttere av den svenske etterretningen som spion, da hun innyndet seg hos ingen ringere enn den tyske rikskommisaren i Norge, Josef Terboven, for å få mest mulig informasjon, som også kunne hjelpe hennes lillebror og motstandsmann i Kompani Linge, Knut Wigert. Terboven lot seg sjarmere og rekrutterte henne for å spionere på svenskene. Det tyskerne ikke visste var at hun gjorde det med den svenske etterretningens velsignelse. Slik ble hun dobbeltagent under dekknavnet «Bill». Senere ble hun likevel regnet som landssviker.

Basert på biografi
Filmen baserer seg på biografien «Sonja Wigert – Et dobbeltliv», skrevet av Iselin Theien. Josef Terboven var "Reichskommissar für die besetzten Norwegischen Gebiete", altså rikskommisær for besettelsen av Norge i tida fra 24. april 1940 til 7. mai 1945. Han var en av Hitlers mest betrodde menn, og lot seg sjarmere og rekrutterte Sonja Wigert for å spionere på svenskene. Det tyskerne imidlertid ikke visste var at hun gjorde det med den svenske etterretningens velsignelse. Slik ble hun dobbeltagent og ifølge Dagbladet var Sonja Wigert en viktig brikke i arbeidet for å forpurre tyskernes mulige planer om en invasjon av Sverige. Under dekknavnet «Bill» avslørte hun også identiteten til to av Tysklands ledende spioner i Stockholm. Men likevel ble hun aldri kvitt ryktet om at hun var en landssviker.

Også USA
De farlige spillet hun bega seg inn i vil filmen gi et innblikk i når den nå har premiere. Etter krigen erkjente Wigert i 1945 at hun fra 1941 hadde samarbeidet med norsk motstandsbevegelse, og fra 1942 vært svensk spion med dekknavnet «Bill». Hennes mål var å få faren frigitt fra Grini, samt sikre utreisetillatelse for broren Knut Wigert som gjorde tjeneste i Kompani Linge. Hun ble sendt tilbake til Norge for å som dobbeltagent forsøke å få innpass blant ledende tyske offiserer i august samme år. Av opplysninger hun avdekket kunne svenskene så avsløre Gestapos toppsjef i Sverige og en sentral agent, henholdsvis August Finke og baron von Gossler. Sonja Wigert rekrutterte i 1943 Alfhild Hovdan ved den norske legasjon i Stockholm. Hovdan skulle skaffe opplysninger av militær art fra Norge.

Ble avslørt av tyskerne
Tyskerne avslørte imidlertid Wigert og iverksatte svertekampanjer som Wigert ikke lyktes å renvaske seg fra efter krigen. I 1942 begynte hun også å arbeide for USA gjennom en kontakt ved den amerikanske legasjon i Stockholm og tjente fra 1944 Office of Strategic Services (OSS), det senere CIA.
Hun døde i 1980 og omfanget av spioneringen ble ikke utdypet før 25 år sendere, da det svenske sikkerhetspolitiet Säpos arkiver ble frigitt. Sonja Wigert flyttet ikke tilbake til Norge, og giftet seg i 1945 i Stockholm med den danske flyver Niels Viggo Halfdan de Meza von Holstein-Rathlou (1910–1949).

Filmen vises i første omgang søndag og onsdag, og kinobesøket avgjør om det blir flere forestillinger.


Les mer om Sonja Wigert - Spionen som ble født på Notodden
Se filmspesialannonse i Dagbladet om Sonja Wigert og med intervju med Ingrid Bolsø Berdal