- I Oslo er det gallapremiere i storesalen på Colosseum kino, med Dronning Sonja tilstede. Vi har ingen kongelige tilstede på Rjukan kino onsdag, men vi slår likevel til og bruker oppsparte midler på å invitere folk på gratiskino hvis de kommer på en liten times foredrag om kalmarunionen, Dronning Margrete og Foreningen Norden, forteller leder av foreningens rjukanavdelingen Sirkka Eriksen.

- Vi har ventet på denne filmen, som her blitt utsatt et par ganger fra ifjor høst, men nå er det en like fin anledning, sier Eriksen, som forteller at de har invitert Rjukan videregående skole, Rjukan historielags medlemmer og Foreningen Nordens medlemmer til forestillingen.

Anledningen er god siden den norske skuespilleren Jacob Oftebro nå på lørdag fikk en dansk Robert-pris, danskenes Oscar eller Amanda-pris om du vil, for beste mannlige birolle i en dansk film i 2021, for hans rolle i filmen "Margrete den første".

Påmelding

- De som melder seg på til oss seinest mandag for å møte opp til foredrag i kinosalen før filmen - de får gratisbillett så langt vi har ledige billetter, betalt av foreningen Norden. Dette er for å reklamere for vår forening, og kanskje verve nye medlemmer til Norden-saken.

Forening har det siste året hatt en eksplosjon i antall ny medlemmer både lokalt og nasjonalt. Og de smir mens jernet er varmt.
- Vi jobber for større samarbeid mellom de nordiske land, og for språklig forståelse, felles personnummer-system for et åpent og sømløst nordisk arbeidsmarked blant annet, sier Eriksen, som selv er fra Finland.

- Påmeldingen skjer til Øystein Eriksens telefon eller mailadresse som oppgitt i RA-annonsen i lørdagsavisa, forteller hun.

- Restbilletter vil bli lagt ut til salg på vanlig måte til kinoforestillingen klokken 19, for de som ikke vil ha med seg foredraget vårt, forteller hun, og gleder seg stort til filmen som har fått flotte kritikker, og som har Trine Dyrholm i rollen som Margrete.

Storfilm

- Filmen om Margrete som samlet Norden til ett rike noen tiår etter svartedauden går rett i Foreningen Nordens hjerte. Hun er en slags helt for oss som jobber for tett samarbeid mellom alle de nordiske nasjoner og for nordisk mellommenneskelig forståelse, sier Eriksen.

Filmen er et påkostet spennende historisk kostymedrama som forteller om den mektige danske dronningen som den nåværende danske dronningen Margrete II er oppkalt etter. Dronning Margrete kom på trone som ung, og klarte å samle hele Norden til ett rike under den såkalte Kalmarunionen.

Filmen ble en stor suksess i Danmark, med premiere der 16. september. I Norge skulle den hatt premiere på høsten, men filmen ble utsatt to ganger før den nå er klar for kino.
Danmark, Norge og Sverige har kriget med hverandre i århundrer, men nå har Margrete I samlet landene i en fredsorientert union. Maktbalansen i Europa er i endring, men ikke alle er glade. Noen vil gjøre alt for å sette Europas sterkeste kvinne ut av spill.

Året er 1402, og en kvinne står i spissen for et nytt nordisk rike. Margrete I har samlet Danmark, Norge og Sverige i en union, som hun egenhendig styrer gjennom sin adoptivsønn, Kong Erik. Unionen er omgitt av fiender, og Margrete planlegger derfor et ekteskap mellom Erik og den engelske prinsesse Philippa. En allianse med England vil kunne styrke Kalmarunionen og sikre den mot angrep. Men en konspirasjon er underveis, som setter Margrete i et umulig dilemma, som kan koste henne alt.

Foreningen Norden på Rjukan hadde i oktober et foredragsmøte om Dronning Margrete.

Se tidligere RA-sak om Dronning Margrete I:

Fokus på Dronning Margrete I som samlet Norden til ett rike