Gå til sidens hovedinnhold

"Helt vilt" for speidere fra Tinn

Artikkelen er over 3 år gammel

Speidere fra Tinn deltar også på haik under landsleieren i Bodø, men var ikke blant de som måtte fraktes nedkjølt ut med redningshelikopter. Men nærkontakt med helikopter og jagerfly skortet det ikke på - under selve åpningsshowet.

Rundt 9000 speidere og rovere samlet på landsleier i Bodø. Søndag kveld og natt til mandag var omtrent 2 000 av dem på haik rundt leieren. Av disse valgte 120 rovere de to tøffeste rutene “Helt vilt” og “Nesten helt vilt”. Turen tok dem ut på et døgns vandring i fjellområdene sør for Bodø. Været var grått og kjølig, og utover kvelden ble en del av de 120 roverne lett nedkjølte og valgte å kontakte 113 for å bli hentet ut. I samråd med Hovedredningssentralen i Bodø valgte leiren å tilby alle som ville avbryte haiken å bli hentet ut. 55 ble hentet ut ved hjelp av Sea King redningshelikopter, tre gikk ned selv til avtalt hentepunkt. 60 valgte å fortsette haiken på egen hånd som planlagt.I tillegg til roverne som ble hentet ut var det tre speidere/rovere som ble hentet ut fra et annet område på grunn av to personer med lettere skader. De fikk en sjekk på sykehuset og alle disse er også i god behold. Roverhaiken hadde flere ruter med ulik vanskelighetsgrad. På ruten som gikk høyest til fjell ble det utfordrende forhold med vått vær og lave temperaturer. Roverhaiken hadde flere ruter med ulik vanskelighetsgrad. På ruten som gikk høyest til fjell ble det utfordrende forhold med vått vær og lave temperaturer.

– Dårlig vær er vanskelig å gardere seg mot – særlig når man i juli opplever temperaturer ned mot null grader og snø, melder politiet i Salten.

– Speiderne og roverne er godt vant til å ta varer på seg selv, og i natt viste de også at de er i stand til å ta gode avgjørelser og be om hjelp når de trenger det, understreket  leirsjef Peer-Johan Ødegaard i en pressemelding.

I alt 35 speidere fra Tinn er også med på landsleieren, henholdsvis 20 speidere fra speidergruppa på Rjukan og 12 speidere fra Atrå/Austbygdegruppa. Ingen av dem opplevde å måtte bli hentet av redningsmannskaper. Det forteller speiderleder Jørgen Sando.

  •  Det er alt i orden med oss. Atrå/Austbygde speiderne  kom nettopp tilbake blide og fornøyde fra haik. Rjukan skal ut nå. To lett skuffede rovere etter at den villeste roverhaiken er moderert, men de gjør det beste ut av det, forteller Sando.

De lokale speiderne fikk likevel oppleve en Sea King redninsghelikopter på nært hold. Det skjedde under selve åpningskvelden . To jagerfly hilste også speiderne velkommen til nord med å suse lavt over leirområdet. Da buldret det godt mellom teltene.

Stein Olav Kivle er speiderleder for Atrå/Austbygde – speiderne kan opplyse at stemningen er god.

- På landsleiren er hele kretsen samlet i én leir: Rjukan, Notodden, Sandsvær Hokksund og Atrå og Austbygde, forteller han.

Mange av speiderne kjenner hverandre etter mange turer og kretsleire de siste årene.

På selve åpningsdagen hadde RA kontakt med kommunikasjonssjefen i Norges Speiderforbund, Kirvil Kaasa. Hun er  tidligere rjukanspeider (1977-86).

-  Nord 2017 er Norges speiderforbunds landsleir på Rønvikjordene i Bodø fra 1. til 8. juli. Landsleir arrangeres hvert fjerde år og samler speidere fra hele Norge til friluftsliv, vennskap, samarbeid og opplevelser. I tillegg har leiren deltakere fra over 30 andre land. Totalt er det nå rundt 9 000 speidere til Bodø, og ca. 1 000 av dem kommer fra utlandet, blant annet ca. 100 fra Australia, så dette er stort!

- Hvorfor «Helt vilt»?

 -Helt vilt er valgt som undertittel på leiren. Dette viser til at vi både ønsker å gi speiderne flotte opplevelser med midnattssol og nordnorsk natur, og at de skal få oppleve aktiviteter utenom det vanlige, opplyser hun.