Flaggheis på torget, blomster til minne om alle som har betalt, til dels dyrt, for det gode landet vi lever i, dette er den mest høytidelige delen av hele 17. mai -feiringen!

Og det er speiderne som blir bedt om å gjennomføre det! Det er noe å være stolt av. Selv om det er fristende å sove lenger...

I år er morgentoget det eneste av de tradisjonelle arrangementene som går omtrent som normalt, med Rjukan Janitsjarorkester som trofaste støttespillere. De prioriterer også dette, fordi det betyr så mye.

Resten av 17. maifeiringen blir liksom litt mer fokus på is og pølser og «barnas dag». Ikke noe galt i det, men 17. mai er så mye mer, og derfor er det veldig hyggelig å få med seg denne flotte starten på en viktig dag!

Det er altså marsj fra admini ned til kommunens torg, hvor flagget heises til fanfare og honnør, det legges ned blomster ved kjakan-statuen, til minne om alle de som har bidratt til at vi kan leve i et godt land. Etter å ha sunget nasjonalsangen vår, marsjerer vi videre ned til minnestøtta over de falne under 2. verdenskrig ved Rjukan Kirke. Der blir det holdt en flott, høytidelig tale, speiderne legger ned blomster, og det hele avsluttes med «Ja vi elsker».

Slik jeg ser det, er blomstene ved Kjakan en heder til alle som har bidratt, mens blomstene ved minnestøtta er for alle som ikke bare har bidratt, men også betalt den høyeste prisen. Vi skal minnes dem med respekt og takknemlighet. Som sagt, den flotteste delen av hele 17. maifeiringen. Og unge speidere stiller opp!

Med speiderhilsen

Jørgen Sando