Stamfaren til salgs på auksjon

Den danske maleren Martinus Rørbye har malt et bilde av bonden Nils Miland fra Vestfjorddalen. Det er, i følge Steinar Miland, hans stamfar som nå er til salgs ved et dansk auksjonshus.

DEL

-Jeg har visst om bildet siden 2010 da Sigmund Holte sendte meg informasjon om det og mye mer rundt det, sier Steinar Miland.

-Nils Miland er min stamfar, og jeg har ikke regnet ut hvor mange ledd bakover.

Rjukanfossen

Nils Miland drev gjestgiveri på Miland på begynnelsen av 1800-tallet, og var også bonde og lensmann.

-Gjestgiveriet ble brukt da blant annet kunstnere kom til Vestfjorddalen, tiltrukket av Rjukanfossen som man hevdet var verdens høyeste foss, sier Steinar Miland.

Det var nok derfor kunstneren Martinus Rørbye kom til området også. Og det var under dette oppholdet at han malte Steinar Milands stamfar, Nils Miland - i stolt positur med våpen i armene og Vestfjorddalens dramatiske natur i bakgrunnen.

Dansk auksjon

Martinus Rørbye ble født på Børneasylet i Drammen i 1803. Det var hans far, den danske embedsmannen Ferdinand Rørbye som eide Børneasylet, som den gang ble hetende Rørbyegården. Da Danmark måtte avstå Norge i 1814, reiste familien hjem til Danmark året etter.

Martinus Rørbye tar kunstutdannelse, og er en sentral kunstmaler i den danske gullalderen. Han reiste tilbake til Norge to ganger.

Maleriet av Nils Miland er ikke stort - 21 gange 26 centimeter, og er vurdert til 80 000 kroner. Det skal under hammeren på det kjente danske auksjonshuset Lauritz mandag kveld.

Artikkeltags