Marit Borkenhagen er daglig leder i Norsk Litteraturfestival Sigrid Undset-dagene, og den utflytta rjukanjenta med et hjerte for hjembyen har igjen vært hjemme hos mor i helga. Hun har vært inspirasjon og konsulentressurs i forbindelse med etablering av Rjukan Litteraturfestival, men frykter nå for festivalens framtid.

- Hva synes du om at kultur mister 3,2 stillinger på to budsjetter?

- Jeg frykter at biblioteket blir kuttet igjen etter at de har mistet 1 stilling ved naturlig avgang. Rjukan Bibliotek er en institusjon i Tinn, og biblioteket som er min hjertesak er nettopp er redusert fra 4 til 3, sier Borkenhagen.

Dramatisk

- Det er dramatisk. Jeg er overrasket over dette budsjettforslaget, og håper virkelig ikke det skjer. Hvis ikke kommuneadministrasjonen skjønner det, håper jeg politikerne forstår! Det skjer jo så mye positivt på Rjukan nå, med næringsutvikling og verdensarven, og kulturen er en hjørnestein i Tinn. Det Røde bibliotek er jo en hjørnestenene i dette, mener Borkenhagen.

- Biblioteket på Rjukan var på Norgestoppen i utlån og bruk da det ble etablert i Rjukans barndom og ingen andre steder i Norge var i nærheten av det utlånet som var her.

- Ja, det har jeg fått med meg. Det var dessuten en bevisst strategi fra arbeiderbevegelsen. Det er ikke bare Det Røde Bibliotek-samlingen som er verdensarv! Det var en av intensjonene med å bygge dette bygget og gi det en så sentral plass i byens hjerte, sier Borkenhagen og ser opp på et julepyntet bibliotekskilt på Torget 1.

- At biblioteket har mistet en ansatt nå i år er veldig tøft i seg selv. Folk ønsker å kunne låne og lese, og det gjøres et svært viktig arbeid her i dag, ikke minst med de store leselystprosjektene for barn blant annet.

- Lesingen er truet i dag, og dette er viktig for skolene også, med grunnkompetanse. Dette er ikke stedet å kutte, sier en sterkt kritisk Borkenhagen som tydelig brenner stert for sin fødeby.

Hvorfor kulturkutt igjen?

- Jeg synes det er dramatiske kuttplaner. Jeg håper ikke dette blir realisert. Det er ikke mye å gå på på kulturen idag, sier Borkenhagen som har satt seg godt inn i saken.
- Man forventer at en verdensarvkommune som Tinn satser på kultur, kulturskole, barn og ungdom, og da må ha et levende bibliotek som kan brukes mye.

- Det er jo en kulturinstitusjon på Rjukan. Jeg er ofte på Rjukan og besøker familie og venner, og jeg føler meg veldig knyttet til stedet og ikke minst biblioteket.

- Jeg nærmest vokste opp der med eventyrstunder og med å leite i hyllene etter spennende lesestoff. Her ble min leselyst vekket, og har vært utrolig viktig for meg.

- Det å ha et godt kulturtilbud er alfa og omega for at folk vil bo her. Sparer man inn til beinet ødelegger man for seg selv, og sager over greina man sitter på, sier Borkenhagen.

Bekymrer

- Biblioteket er en lovpålagt tjeneste i alle norske kommuner. Biblioteket er en av de mest brukte kulturinstitusjonene vi har, et lavterskeltilbud som benyttes av et bredt lag av befolkningen, av barn, unge, innvandrere og et bredt utvalg av befolkningen. Biblioteket stimulerer til leselyst og er en viktig møteplass. Det nytter ikke å kombinerer et meråpent bibliotek med å skjære ned. Da får man ikke det man søker etter og ønsker. Her på Rjukan får man mye for lite penger og jeg håper virkelig det viktige arbeidet kan videreføres. Biblioteket er idag et levende bibliotek med folk som brenner for formidlingen. Hvis det skulle reduseres fra 4 til 2 ansatte vil det bety slutten for litteraturfestivalen og mye annet av det kulturelle som skjer her, sier Borkenhagen.

Den tredje festivalen som nettopp er avholdt var også den beste, og og det tar tid å få til noe for at det skal sette seg. Det tar noen år å bygge en suksess, og man må ikke rive ned bærebjelken i det som kan bli noe stort og viktig i verdensarvbyen. Man oppnår ikke slike ting når man skjærer over bærebjelkene på kultur. Halveres staben på biblioteket er det bare å glemme. Slik jeg ser det er tre ansatte et absolutt minimum.

- Nå håper jeg politikerne tar tak i dette igjen, og finner ut hvordan de kan unngå et nytt kutt på kultursektoren i Tinn, sier Borkenhagen.