Stina opplever at øynasjonen rammes hardt etter covid-19

ENDRING: Korona har ført til store endringer for Richmond Vale Academy, so styres av Stina Herberg (innfelt via Skype). De har måttet starte egen grønnsakskurs for lokalbefolkningen.

ENDRING: Korona har ført til store endringer for Richmond Vale Academy, so styres av Stina Herberg (innfelt via Skype). De har måttet starte egen grønnsakskurs for lokalbefolkningen.

Rjukanjente Stina Herberg er imponert over hvordan en lille øynasjonen St Vincent og Grenadinene har klart å takle korona-pandemien, men svikten i turismen har ført til stor arbeidsledighet.

DEL

- Vi har hatt bare 61 korona-saker, og ingen døde, og nå er det bare tre som for tida er syke nå, mens hele 4.000 er testet.
Et fly fra Miami skape problemer og ga en 30-40 saker. Derfor er man ikke interessert i å få inn de flyene. Men vi har flykontakt med canada, der smitten er mye lavere, forteller Stina Herberg, Rjukanjenta som har viet sitt liv til eden lille fattige øynasjonen. Vi har fått kontakt med henne på Skype, for å høre hvordan man klarer seg i den internasjonale krisen.
- Jeg synes de har gjort det veldig bra. Det er jeg imponert over. Slik er vi heldige, men det at internasjonal turisme er nede er krise. Et lite øysamfunn som oss er avhengig av utenlandsturismen, og det betyr mye endinger i våre aktiviteter og at mange har mistet jobben som følge av turistsvikten, iallefall midlertidig, sier Herberg.
Hun opplevde nylig at hennes far Egil Herberg døde uten at hun fikk tatt turen hjem til Norge for å delta i begravelsen på grunn av koronapandemien.
- Jeg var veldig lei meg for det, men fikk deltatt i begravelsen på whatsapp, noe som var veldig fint å få til, men jeg vet ikke når jeg kan besøke Rjukan neste gang.

Stina Herberg, Rjukanjenta som har viet sitt liv til eden lille fattige øynasjonen, rapporterer fra St Vincent midt i korona-pandemien. Vi har fått kontakt med henne på Skype, for å høre hvordan man klarer seg i den internasjonale krisen.

Stina Herberg, Rjukanjenta som har viet sitt liv til eden lille fattige øynasjonen, rapporterer fra St Vincent midt i korona-pandemien. Vi har fått kontakt med henne på Skype, for å høre hvordan man klarer seg i den internasjonale krisen.

Driver bærekraftkurs
- Turister fra andre land er blitt nesten helt borte. Det lokale flyselskapet her gikk konkurs. De fikk for lite å gjøre da korona kom, men nå har det kommet et nytt liet selskap opp igjen, og vi er jo helt avhengige av flytrafikk her, sier Herberg.
Stina Herberg fra Rjukan bor altså på den lille øya St. Vincent i Karibien, der hun er aktiv i arbeidet med å gjøre landet til verdens første 100% bærekraftige øynasjon. Hun er rektor og drivende kraft på den private folkehøgskolen Richmond Vale Academy på St. Vincent i øynasjonen St. Vincent & Grenadinene, tett på Venezuela og Barbados - ett av de fattigste landene i Karibien, som består av 32 øyer. Hun jobber i et fattig land, der hun lærer opp befolkningen i økoturisme, økologisk landbruk, dyrkingskurs, dykkerkurs og ikke minst klima- og bærekraftig jordbruk, kurs i praktisk fattigdomsbekjempelse, og moderne desentralisert strømproduksjon via solpanelsystemer og jordvarme. Til dette har hun flere støttespillere i Norge, og deriblant også i Tinn.

Driver på sparebluss
- Vi har måttet avlyse kurser og grupper, og kursene vi har vi nødt til å avlyse, og satser nå på at neste kurs kan starte opp i november. Vi har også tidligere vanligvis hatt andre grupper som er kortere kurser, og alle de har vi måttet kansellere. Det er en stor utfordring for vår økonomi. Vi kjører på det største sparebudsjettet vi har hatt hittil mens jeg har vært her, og vu har måttet satset mer på landbruket. Det er mindre penger i det, men vi kan lære oss noen flere modeller i forhold til bærekraftige løsninger, som vi kan søke støtte til. Vi har måttet endre kursen, men det er også ting vi kan lære for fremtidig bærekraft i dette, mener Herberg.
- For meg er det en glede å dele på små ressurser, og lære bort noe som gir en
Lokalturismen her er ikke det samme. Folk her er så fattige. Og vi er bare 120.000 innbyggere, og veldig mange er rammet av den økonomiske nedturen, men lokalturisme har det vært. Men savnet av utenlandsturismen er alvorlig for mange arbeidsplasser.

ACKEE: Her plantes "ackee" som en del av kursene de har på st. Vincent.

ACKEE: Her plantes "ackee" som en del av kursene de har på st. Vincent.

Mer isolert
- Vi blir enda mer isolert. På den andre sida ser vi nye tendenser som flere onlinekonferanser og stor sosiale media-kontakter. Det kan vi bruke for å skape en bæredyktig fremtid. Jeg har selv vært med på flere slike konferanser, og flere grupper fortsetter å jobbe for en framtid vi kan tro på, sier Herberg som har lagt om kursvirksomheten også med hensyn på dyreholdet. Richmond Vale har hatt flere prosjekter med støtte fra Norge, og ikke minst Tinn.
- Nå bruker vi hestene som vi vanligvis har andre kurs med til å lære de lokale om dyr og dyrepass. Vi har laget kurs som retter seg mot barn. I tillegg har vi jobbet med å lage grønnsakshager, og har kurs i det. Akkurat nå har vi bygget grønnsakshager med 100 familier, og vi har en rekke andre lokale bærekraftsprosjekter. Det at vi har åpna hesteskolen for lokale barn har gitt et lokalt engasjement, men det som er trist er at mange ikke har råd til det, selv om det er svært lav pris. Vi har tatt 50 kroner for slike kurs, men mange har ikke råd selv til det. Så hvis noen der hjemme gjerne vil stille opp om det, så vi tar gjerne imot donasjoner, sier Herberg.
- Du kan donere via betalingskort eller kredittkort på hjemme richmondvale.org, eller via kontoen min i Tinn Sparebank, og er det noen spørsmål er det bare å ta kontakt med meg på facebook, sier Stine Herberg.

Artikkeltags