Foreningen Norden, som har 60 lokalforeninger i Norge, og i underkant av 6.000 medlemmer på landbasis holdt flere steder i landet spesialvisning av den nordiske storfilmen "Margrete den første". I Oslo var storesalen i Colosseum Kino, Europas største kinosal tatt i bruk, med selveste Dronning Sonja til stede.

Sirkka Eriksen, leder av Foreningen Nordens Rjukan-avdeling ønsket velkommen til en stor gruppe elever fra Rjukan videregående skole, samt en rekke medlemmer både fra Rjukan historielag og foreningen Norden.

Foreningen sentralt ønsket å bruke anledningen til å veve nye medlemmer, noe som virkelig har fått vind i seilene den siste tiden.
Deretter var det Øystein Eriksen sin tur med en liten halvtimes foredrag om foreningens arbeid før det ble kinovisning.
- Når det er litt urolige tider, så øker interessen for nordensamarbeidet og Foreningen Norden, kunne han fortelle.

Filmen imponerte

I tillegg til de spesielt inviterte ble det solgt ordinære billetter til forestillingen, slik at det ble en meget godt besøkt forestilling der Foreningen Norden markerte sin sak om nordisk samarbeid til felles nytte, med fokus på hva det jobbes med nå også, om felles identifikasjonssystem for det frie nordiske arbeids- og skolemarkedet. Det ble behørig markert at Foreningen har ungdomsmedlemsskap for bare femtilappen, og at man tilbyr sommerjobber rundt i Norden ved å å kontakte lokalforeningen.

Like før filmen ble det også gitt en kort innføring om hva som var historien før filmens historie begynner i 1402, og Kalmarunionen som omfattet hele Norden, og at navnene til kong Haakon VII og Olav V ikke var tilfeldig valgte i 1905.

Deretter fulgte behørig nok traileren til både Spencer, om Lady Diana og Kampen om Narvik, to nært forestående kinoopplevelser, før vi ble ført tilbake til tida etter Svartedauden, i 1402.

Flere visninger

Og filmen om renkespillet som oppstår når det kommer en falsk sønn av Margrete, 15 år etter hans død (!), for å skape splid om tronen, begynner oppe på Hardangervidda, og allerede da satt publikum som fjetret.
Det var en meget sterk film, med det ypperste av nordiske skuespillere og ikke minst en svært påkostet produksjon som virkelig imponerte.

Filmen skal settes opp flere ganger, så for de som gikk glipp av den; ikke gjør det igjen! Få den med deg når den får ordinær premiere i mars. For det er den verdt.

- Jeg setter også opp filmen som pensjonistkino 23. mars, på selveste Nordens dag, opplyste kinosjef Robert Jenbergsen, svært fornøyd med mye folk på kino.