Tirsdag 25. og onsdag 26. mai starter mekling opp mellom KS (Kommunenes Arbeidsgiverorganisasjon) og LO Kommune med forhandlingsleder Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet, i front.

Bakgrunnen for brudd i lønnsforhandlingene som ble avsluttet 30. april var fordi Fagforbundet mente tilbudet på en total lønnsramme fra KS var uakseptabelt og mangel på det mener er en en anstendig likelønns- og et lavtlønnsprofil.

- Pandemien har krevd mye av ansatte. Fagforbundets medlemmer har stått i front i utsatte yrker i helse og pleie, i skole, SFO og barnehage, renhold og tekniske tjenester og innenfor administrasjon. Fokuset har hele veien vært på trygghet for brukere i alle aldre og ivaretakelse av smittevern, sier Mette Nord.

Fagforbundet tar ut medlemmer i 12 kommuner i Vestfold og Telemark i første fase av en eventuell streik.

- Uttaket av medlemmer til en eventuell streik er tatt med hensyn til ikke å sette liv og helse i fare, sier Marianne Nilsen Skjønstad, regionleder i Fagforbundet Vestfold og Telemark.

- Vi har derfor tatt ut ansatte innenfor administrasjon og tekniske tjenester. Ingen skole, barnehage eller helse og omsorg. Men en streik vil alltid ramme en tredje part. Vi håper derfor partene kommer til enighet under mekling neste tirsdag og onsdag, sier hun.

Følgende virksomheter er tatt ut: Notodden, Sandefjord, Skien, Tønsberg, Vinje, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Grenland Havn, Færder, Drangedal, Horten Havn, Kragerø og Midt Telemark. Til sammen tas ut 562 medlemmer i første fase og en eventuell streik vil begynne fra torsdag 27. mai 2021.