LESERBREV

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Dette innlegget ble delt på RA nett 22. juli. Nå deles det på RAs Facebook-side.

Sykehusdebatten er en lang ørkesløs diskusjon om økonomi. Vi lever i verdens rikeste land og vi har ikke behov for å tenke økonomi når det gjelder helse. Hvorfor er det ikke mulig å tenke at det umulige er mulig? Motstandsgruppen - som er mot å utvikle sykehuslokalene- føles som gjentakelse av det samme igjen og igjen. Ingen på disse tre årene har lagt frem de økonomiske kostnadene på Eldres hus - deres foretrukne alternativ.

Jeg synes det er feil å kritisere medlemmer av sykehusutvalget som i snart to år har forhandlet seg frem, blant annet fått til avtaler. Utvalget har mange planer.

I 2021 burde samarbeidet være større, det å kunne tenke at det umulige er mulig, og ikke bare skrive at Rjukan sykehus er tapt. Det må da kunne være mulig å gå ut av komfortsonen, lære av alle de feilene vi har gjort i helsevesenet.

Eldres Hus har ikke blitt tatt godt nok vare på, og har kostet så mye unødvendige penger med å ikke holde ved like bygget. Rjukan sykehus gikk aldri med underskudd, det viser faktisk alle regnskap.

Andre land har gått på en smell og lagt ned, men etter noen år bygget de seg sakte opp igjen.

Det er dette utvalget - som er satt ned av kommunestyre - er på vei til å få til. Litt og litt aktivitet, litt mer lys i vinduene.

Jeg undres over det negative fokuset til motstandsgruppen, nemlig kritisere. Fokuset er å si at utvalget ikke har kompetanse....En som har vært leder for kompetanseforeningen med helserelaterte saker på agendaen i mange år er i utvalget, samt en lege og en sykepleier.

I pandemien ser vi viktigheten med lokalsykehus, fordi andre enn virus-syke kommer i lange køer. Ikke minst senskader av virus, bivirkninger av vaksiner. Viktigheten er større enn noen gang.

Vi må løfte frem et mer strukturert samarbeid mellom små og store sykehus. Små sykehus som Rjukan vil gjøre en viktig jobb for storsamfunnet. Jeg ser et kjempeproblem her at motstandsgruppen går hele tiden i strupen på utvalget som faktisk prøver å få til noe og de gir seg ikke - innlegg på innlegg.

Man vil aldri lykkes med slike holdninger og intriger.

Hvis ikke man samarbeider, er det fritt frem for byråkrater og konsulenter å bestemme hva som skjer. Det er vanskelig å forstå at motstandsgruppen med så mange helseutdannede ikke forstår dette.

Jeg forstår at utvalget velger å ikke svare Standal. De er valgt til å jobbe sammen nå, og trenger ikke skrifte. Og noen ting er det kanskje helt greit å ikke svare på hvis ikke motstandsgruppen ennå har kommet med noe konstruktiv. Og mange her har ingen helsekompetanse.

Kjære alle innbyggere i Tinn, stem på utvalget som gjør en fabelaktig jobb for de unge, de eldre, turismen, og hyttefolket. Og flere arbeidsplasser palliativ pleie som man skal lete lenge etter av trygghet, kompetanse og verdighet.

Fordi det foregår så mye på sykehuset per dags dato som mange i Tinn ikke er klar over.

Og vi ønsker mer for pasientene.

Det er faktisk mye som man kan få hjelp til, få behandling der oppe for - uten å reise til andre store sykehus.

Tone Brown Olesrud

Rjukan 21.juli